Jeugdgevangenis lobbyt tegen sluiting

LELYSTAD • Do 17 november 2016 | 14:49 • Donderdag 17 november 2016 | 14:49
De jeugdgevangenis van Intermetzo in Lelystad is er niet gerust op dat sluiting van de baan is. Het kabinet wilde dit voorjaar de jeugdinrichting wegbezuinigen, maar onder druk van de Tweede Kamer is een definitief besluit over de verkiezingen heen getild. Om haar bestaansrecht aan te tonen, is Intermetzo nu al een lobby begonnen. Recent bezocht burgemeester Ina Adema de instelling. 

Wie zitten er in de jeugdgevangenis?
Officieel heet de gevangenis Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Lelystad. Er zijn 78 plekken; 20 voor kort verblijf en 58 voor langdurig verblijf van uitsluitend jongens. Op dit moment zitten er 75 jongens vast voor delicten als beroving, overval of doodslag. Een aantal van hen is vaker met Justitie in aanraking geweest. De gemiddelde leeftijd is 19 jaar. Een jongere verblijft doorgaans 2 tot 2,5 jaar in de JJI.

Binnen de inrichting worden de jongens behandeld, gaan ze naar school en doen aan sport. Afhankelijk van het succes van de behandeling mag de jongen op verlof of buiten de inrichting aan het werk. Een deel van de jongeren komt uit Flevoland en de regio Midden-Nederland, de rest uit het hele land.

Wat maakt de JJI Lelystad bijzonder?
De inrichting is in 2004 als particuliere jeugdinrichting opgezet door Rentray, dat tegenwoordig Intermetzo heet. De JJI Lelystad is volgens directeur Belia Haasbroek de enige jeugdinrichting in het land die is gespecialiseerd in behandeling van jongens met een lichte verstandelijke beperking. De kennis en ervaring die hiermee is opgebouwd, is door een andere instelling niet zo maar over te nemen. Dat rechtvaardigt het voortbestaan van de JJI, zegt Intermetzo.

Uit een recent onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de hogescholen Windesheim en Leiden blijkt dat de gedetineerde jongeren positief zijn over het leefklimaat en de ondersteuning in de JJI Lelystad.

Waarom zou de JJI Lelystad moeten sluiten?
Volgens berekeningen in opdracht van het kabinet hebben jeugdinrichtingen de komende jaren 300 cellen te veel. Er zijn drie jeugdinrichtingen van het rijk en vier particuliere. VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft het afgelopen voorjaar voorgesteld om de particuliere JJI Lelystad vanwege de overcapaciteit te sluiten. Na bezwaren van de Tweede Kamer is een definitief besluit uitgesteld tot na de verkiezingen van maart 2017 en het aantreden van een nieuw kabinet.

De gemeente Lelystad is tegen sluiting?
De nieuwe burgemeester Ina Adema vindt het belangrijk dat de gespecialiseerde kennis van de jeugdinrichting op een centrale plek voor de regio en de rest van Nederland behouden blijft. Bij sluiting van de JJI zou ook de school van Eduvier binnen de inrichting dicht gaan. Daarnaast wil Lelystad de bijna 200 banen niet kwijt. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel