Kamer krijgt petitie voor verbreding sluis Kornwerderzand

Urk 22 november 2016
Tweede Kamer spreekt maandag over grote investeringen in infrastructuur
Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en provincies rond het IJsselmeer boden dinsdag de Tweede Kamer een petitie aan, waarin ze vragen om verbreding en verdieping van de sluis bij Kornwerderzand.

Bedrijven in onder meer Urk willen graag dat deze sluis in de Afsluitdijk breder en dieper gemaakt wordt, zodat zij grotere schepen en jachten kunnen bouwen en onderhouden. Dit zou veel extra omzet en arbeidsplaatsen opleveren. Lokale overheden en het bedrijfsleven zijn bereid de helft van de opknapbeurt van de sluis te betalen. Ze hopen dat het Rijk de resterende 30 miljoen wil neerleggen.

De petitie werd aangeboden door Geert Dijks van de Hiswa in samenwerking met VNO-NCW en de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

Motie
Maandag wordt in de Tweede Kamer besproken aan welke grote infrastructurele projecten het Rijk de komende jaren geld gaat uitgeven. Volgens de aanbieders van de petitie overweegt een aantal kamerleden dan een motie in te dienen die de minister vraagt om met het resterende geld over de brug te komen. De sluis zou eigenlijk pas in 2050 worden vervangen. 

Minister twijfelt
Overigens bleek vorige week uit antwoorden op schriftelijke vragen van Kamerleden dat de minister twijfelt aan de zekerheid van de bijdrage uit de regio. Zo wordt er volgens haar in de plannen gerekend op een Europese subsidie die zeer onzeker zou zijn. Verder plaatst ze vraagtekens bij de manier waarop het bedrijfsleven de bijdrage wil betalen. Een voorstel om het beheer van de sluizen, bruggen en vaarwegen tijdelijk aan de regio over te dragen, ziet ze evenmin zitten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer