Wethouder onder vuur over onteigening camping

Almere 24 november 2016
De Almeerse gemeenteraad is er niet van overtuigd dat wethouder Tjeerd Herrema genoeg regie heeft over de voorbereidende werkzaamheden van de Floriade. Tijdens de Politieke Markt donderdagavond stelde een aantal fracties dan ook kritische vragen aan de wethouder over zijn rol in de fouten die zijn gemaakt met de onteigeningsprocedure van camping Waterhout. De gemeente wil dat de camping plaatsmaakt voor de Floriade.

Wethouder niet ingelicht
Herrema legde aan de raad uit hoe het kan dat er een grote vertraging is ontstaan bij de onteigening van Waterhout. De gemeente wil de grond van de camping in handen krijgen voor de verbreding van de A6 en een afslag naar het Floriade-terrein. Door de vertraging kan dit ruim drie miljoen euro extra kosten.
Volgens Herrema ligt de fout in het feit dat er geen zogenoemde voortoets is uitgevoerd. Als dit wel was gebeurd dan was duidelijk geworden dat er schrijffouten in de stukken stonden en dat het onteigeningsvoorstel niet aan de juiste mensen is gestuurd.
De wethouder zegt dat het advies om de voortoets niet uit te voeren afkomstig is van externe adviseurs die de gemeente hiervoor in de arm heeft genomen. Naast dit verkeerde advies was Herrema er ook niet van op de hoogte dat de voortoets niet werd gedaan, hij ging er vanuit dat dit wel zou gebeuren.

Niet aan verwachtingen voldaan
Vooral de PVV, SP, ChristenUnie en VVD begrijpen niet dat er zo veel fouten zijn gemaakt. Zij vragen zich af in hoeverre wethouder Herrema zich actief op de hoogte heeft laten houden van de procedure. Zeker ook omdat er eerder fouten zijn gemaakt door de afdeling die zich met de Floriade bezighoudt.
Herrema zegt dat de twee externe adviesbureaus die zijn ingehuurd niet aan de verwachtingen hebben voldaan en dat gekeken wordt of zij aansprakelijk gesteld worden voor de gemaakte fouten. Om welke adviesbureaus het gaat, wil de wethouder desgevraagd niet zeggen.

Boetekleed
Wethouder Herrema gaf tijdens de vergadering aan volledig politiek verantwoordelijk te zijn voor de ontstane fouten. Hij zegde de raadsleden toe in december met een feitenrelaas te komen waaruit duidelijk moet worden of en hoe hij zich heeft bemoeid met de onteigeningsprocedure.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer