150 mensen bezoeken bijeenkomst Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 1 februari 2017 | 21:45 • Woensdag 1 februari 2017 | 21:45
Ongeveer 150 mensen hebben woensdagavond in het Provinciehuis een informatiebijeenkomst van de PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren over de Oostvaardersplassen bezocht.

De drie partijen hadden vier deskundigen uitgenodigd om hun visie te geven over het voorstel van SGP en VVD om het beheer te veranderen. De partijen willen meer ruimte geven aan vogels en recreatie. Het aantal grote grazers moet omlaag om het dierenwelzijn te verbeteren.

Ook D66, de ChristenUnie, de PVV en het CDA waren wel aanwezig, hoewel zij een hoorzitting eerder niet nodig vonden. SGP, VVD, SP, 50Plus en Senioren Plus Flevoland ontbraken.

Mening deskundigen
Voormalig adviseur van Rijkswaterstaat Theo Vulink is er voor het aantal grote grazers terug te brengen naar het aantal van medio 1990, ofwel 250. Dat geeft de kans aan het natte grasland en bijbehorende vegetatie om zich te herstellen, wat veel vogelsoorten ten goede komt. Hoewel de grazers cruciaal zijn om de graslanden aantrekkelijk te houden voor vogels en daarmee voor het halen van de Natura 2000-doelen, vindt Vulink het huidige aantal van 2700 grazers te veel. De zogeheten 'reset' van het gebied zou elke vijftien jaar herhaald kunnen worden. Vulink is tegen jachtbeheer in de Oostvaardersplassen.

Hoogleraar Han Olff, eerder betrokken bij de adviescommissie ICMO2, noemt de Oostvaardersplassen al een gevarieerd gebied, als de omliggende bossen worden meegerekend. Het voorstel van SGP/VVD vraagt volgens Olff om bevestiging van beleid, zoals dat vorig jaar in het beheerplan al voor het moerasgebied is vastgelegd. Volgens hem ligt het juridisch lastig dat de provincie de natuurdoelen zo maar aanpast, zonder die elders te compenseren: 'Waar wil je de andere Oostvaardersplassen hebben?'

Volgens dierenarts Henk Luten is de natuur en het dierenwelzijn in het gebied nu in evenwicht. Nader ingrijpen door de mens is een enorme inmenging en doet de natuur te kort. Luten is wel voorstander van de zorgplicht voor dieren, maar ziet het huidige reactief beheer ofwel het doden van zwakke dieren als de beste vorm van beheer.

Emeritus hoogleraar Jozef Keulartz is bang dat duurzaam beheer onmogelijk wordt, als er massaal grote grazers worden afgeschoten. Bejaging leidt op termijn juist tot meer voortplanting en dus meer dieren, zodat het probleem van te veel dieren maar tijdelijk vermindert. Hij is bang dat de laatste icoon van natuurbeheer in Nederland permanent wordt aangetast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel