'Probleem X' voor tuinarchitect Floriade mogelijk opgelost

Almere 4 maart 2017
De Xanthorhiza
De planten komen op alfabet te staan
De Xanthorhiza
Een verzameling bomen en planten op alfabetische volgorde. Dat is het idee achter het groenplan van de Almeerse Floriade. Eén letter ontbreekt echter in de voorlopige schetsen: de letter X. Toch ziet het ernaar uit dat landschapsarchitect Niek Roozen opgelucht kan ademhalen. Een kweker van een heestertje lijkt hem uit de brand te kunnen helpen met de 'Xanthorhiza'. 

Zo makkelijk is het nog niet
Het ontwerp bezorgde Roozen de nodige hoofdbrekens. Want hij moet zich aan het rasterontwerp van architect Winy Maas houden. Dat gaat uit van een terrein opgedeeld in vierkanten van 30 bij 50 meter, die op alfabetische rangorde zijn gerangschikt. Linksboven wordt er begonnen met de vakken A en rechtsonder wordt geëindigd met de letter Z.

Daarbij is er nog een aantal regels waar Roozen zich aan moet houden:
- De planten mogen alleen gekweekte planten in Nederland betreffen
- Er moet uitgegaan worden van de Latijnse namen
- De plantencombinaties moeten goed bij elkaar passen
- De planten moeten bijdragen aan het concept van een gezonde en groene stadswijk

Vind die planten maar eens...
Dan moeten er natuurlijk wel genoeg planten zijn om een vak te vullen. En zo ontstond 'probleem X'. "Er zijn wel planten met een X, maar dat zijn wilde planten, zoals de Xanthium oftewel de stekelnoot", aldus Roozen.
 
"Wat nog wel kan is de Xeranthemum, de papierbloem. Maar dat is een zaadplant, een eenjarige bloem die vooral wordt gebruikt in droogboeketten."

Xanthorhiza is de redding voor vak X
Een kweker die de presentatie van Roozen bijwoonde lijkt nu uitkomst te bieden voor het vak X. "Ik kreeg een kaartje in mijn handen gestopt van een kweker. Die wees mij op de Xanthorhiza, een klein heestertje die in Nederland wordt gekweekt. Dus ik denk dat de X er nu toch gewoon bij kan komen", aldus de landschapsarchitect. "Het is toch wel heel mooi als we het alfabet compleet kunnen krijgen."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer