Taakstraf voor vandalisme tijdens voetbalweekend

Urk 9 maart 2017
Drie Urkers hebben een taakstraf van veertig uur gekregen omdat ze tijdens de mistige nacht van 26 november 2016 een hek van de N34 in Drenthe hebben gegooid. Een gealarmeerde politieauto reed onder het viaduct en knalde er bovenop. Daarmee werd een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt, zo oordeelde de politierechter donderdag.

De 23- en 24-jarige mannen hadden in dezelfde nacht ook reflecterende verkeerspalen verplaatst én een brievenbus vernield. "We mogen van geluk spreken dat er geen grote schade is veroorzaakt en er geen gewonden zijn gevallen", aldus de Officier van Justitie.

De Urkers hadden zich misdragen gedurende een weekendje in Odoorn met de voetbalclub. Bij een avondje stappen was er veel gedronken. Hierdoor kon het drietal op zitting niet alle details meer terughalen. "Maar we nemen onze verantwoordelijkheid", merkte de man die zich het meeste wist te herinneren op.

Volgens een andere Urker waren de reflecterende palen op de N34 zonder kwade bedoelingen verplaatst. "Het was koud. We hadden een taxi gebeld, maar die kwam niet. We hoopten door het verplaatsen van de palen dat er iemand zou stoppen." Een van de verdachten moest na de aanhouding een nacht in de cel. De andere kompanen verbleven daar twee nachten.

Het drietal is in de ogen van de rechter samen te werk gegaan. Daarom kreeg elk dezelfde taakstraf van veertig uur. Eén van de Urkers kreeg ook een boete van vijfhonderd euro opgelegd omdat hij in een proeftijd van een eerdere veroordeling opnieuw in de fout was gegaan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer