"Het Agoratheater moest moderner"

Lelystad 5 april 2017
Historicus Mari Smits bedacht drie stadswandelingen om het 50-jarige bestaan van Lelystad te vieren. Verslaggever Gineke Smiet loopt de routes met hem. De Zuiderzeewijk en Lelystad-Oost kwamen al langs. De derde en laatste wandeling gaat door Lelystad-West.

Agora
De tochten laten de geschiedenis zien van de provinciehoofdstad aan de hand van markante punten. Het Agoratheater is daar één van. Tien jaar geleden werd de oude Agora, bestaande uit een sporthal, evenementenhal, zwembad en theater, gesloopt en vervangen door het huidige gebouw. Volgens Smits voldeed de oude Agora niet meer aan de eisen van de tijd: "Het moest moderner."

Kempenaar
De route loopt verder door de Kempenaar. Deze wijk werd ontworpen door architectenbureau Sterenburg naar voorbeeld van een wijk in Emmen. "We noemen dit bloemkoolwijken omdat de woningen in hofjes aan nauwe straatjes liggen. De auto's kunnen geparkeerd worden bij de ontsluitingswegen." De wijk was oorspronkelijk grijs. De kleur moest volgens de architect komen van de mensen die er woonden. Volgens Mari hebben de bewoners dat vrij letterlijk genomen. Zij hebben hun huizen in verschillende kleuren geschilderd.

Hanzepark
Aan het eind van de route ligt het Hanzepark. Hier stond eerder de wijk Schouw-Oost, maar door vocht- en asbestproblemen zijn die huizen rond 2000 gesloopt. Nu staat er een heel nieuwe wijk.

De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het VVV-punt in het Stadhuis.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer