Ruim 800 grote grazers afgeschoten

Oostvaardersplassen 9 juni 2017
Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter in de Oostvaardersplassen ruim 800 grote grazers afgeschoten. Daarnaast stierven nog zeven dieren een natuurlijke dood. Het totale aantal dode dieren is lager dan voorgaande jaren.

De 813 grote grazers die de winter niet hebben overleefd:
- 735 edelherten
- 75 konikpaarden
- 3 Heckrunderen

Afschot
In de Oostvaardersplassen worden grote grazers waarvan boswachters verwachten dat ze de winter niet gaan overleven afgeschoten. Dit heet vroeg recreatief beheer. Dit is om onnodig lijden van de dieren te voorkomen. 

Ondanks koude december, was winter zacht
Afgelopen winter was zacht, zonnig en droog. Alleen december was erg koud, met een gemiddelde temperatuur van 1,6 graad. Het was de koudste maand sinds januari 2010. Er kon zelfs even geschaatst worden op de Oostvaardersplassen.

In totaal stierf afgelopen winter één op de zes grote grazers. Vorig jaar was dat nog één op de drie. Staatsbosbeheer weet niet precies waarom het aantal dode dieren dit jaar zo is afgenomen. Een mogelijke verklaring is dat afgelopen winter droog was en de dieren dus minder vaak zijn natgeregend.

Provincie heeft plannen met de grote grazers
Provinciale Staten hebben in februari van dit jaar plannen aangenomen waarin wordt besproken om het aantal grote grazers in het natuurgebied drastisch te beperken. Daarnaast moet het gebied meer geschikt worden gemaakt voor recreatie. Gedeputeerde Rijsberman werkt sindsdien aan een concreet voorstel om dit voor elkaar te krijgen. De D66-gedeputeerde uitte al direct zijn twijfels of dit mogelijk is, aangezien er strenge regels gelden voor het natuurgebied. Hij heeft nog tot 1 juli om met een plan te komen.© omroep flevolandsitemap | disclaimer