Windmoleneigenaren én politici ruziën over sanering

ZEEWOLDE • Wo 21 juni 2017 | 21:26 • Woensdag 21 juni 2017 | 21:26
De vraag hoe omgegaan moet worden met 220 windmolens rondom Zeewolde zorgt voor veel onenigheid. De windmoleneigenaren zijn verdeeld in twee kampen en ook politiek gezien is het onderwerp een heet hangijzer geworden.  

Onenigheid
Het is de bedoeling dat de 220 molens de komende jaren verdwijnen en er 93 grotere en modernere windturbines voor terugkomen. Met de eigenaren van 158 molens zijn daarover al afspraken gemaakt. De gesprekken worden gevoerd door de provincie en die wil met maar één club in zee. De eigenaren van 62 molens zijn nog niet akkoord en zij zien het niet zitten om zich bij de rest aan te sluiten.
 
Om in het uiterste geval eigenaren te dwingen hun molen te slopen wil de provincie de mogelijkheid om ze te onteigenen. Dit tot woede van de windmoleneigenaren. Provinciale Staten stemde woensdagavond in met het voornemen, maar dit ging niet van harte. 
 
Haastige spoed
Oppositiepartijen hebben het gevoel dat ze overhaast een besluit moesten nemen. Ze wilden er graag eerst rustig naar kijken en ook bezwaarmakers een extra kans geven van zich te laten horen. Maar volgens verantwoordelijk SP-gedeputeerde Ad Meijer was dat geen optie omdat Den Haag voor het zomerreces zekerheid wil. Vertraging betekent volgens Meijer dat het hele plan op losse schroeven komt te staan.

Kleine verschillen 
Een voorstel van de ChristenUnie om het besluit uit te stellen telde woensdagmiddag 17 voorstanders. De tegenstanders van uitstel hadden één stem meer. Nadat gedeputeerde Meijer met zijn beantwoording van vragen zichtbaar irritatie opwekte bij verschillende politici, gaven de eenmansfracties van 50 Plus en Senioren+Flevoland ook aan naar uitstel te neigen. De stemming daarover werd over het avondeten heen getild.

De dinerpauze werd door Meijer gebruikt om nogmaals met de twee partijen te spreken. Toen het erop aankwam, kozen 50 Plus en Senioren+Flevoland alsnog ervoor om de stemming door te laten gaan. Uiteindelijk werd het voorstel dat onteigenen mogelijk maakt, aangenomen met 29 stemmen voor en 8 stemmen tegen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel