Straks parkeren onder zonnepanelen bij vliegveld

Lelystad 20 juli 2017
Bij het vliegveld Lelystad komt een parkeerterrein dat overdekt wordt met zonnepanelen. De provincie en Europese Unie steken samen 1,7 miljoen euro subsidie in deze zogenoemde Power Parking.

Het is de bedoeling dat grote parkeerterreinen een soort energiecentrales worden. De stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen wordt gebruikt voor de verlichting en het opladen van elektrische auto's. Elektriciteit die overblijft wordt opgeslagen in accu's. Het speciale parkeerterrein komt bij Lelystad Airport en het naastgelegen Lelystad Airport Businesspark. Er komen twee parkeerterreinen waar in totaal 200 tot 300 auto's kunnen staan.

Het project is bedacht door de provincie is samenwerking met onder andere TU Delft en Eneco. In totaal kost de aanleg 3,1 miljoen. Om het project mogelijk te maken werd er eerder al een speciaal stroomnet aangelegd bij het vliegveld. Voordat de aanleg bij Lelystad begint worden er eerst nog testen uitgevoerd op kleine schaal bij de TU Delft. Wanneer de aanleg begint is nog niet duidelijk, maar de planning is voor 2019.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer