Gemeente weerlegt kritiek NEPROM over woningbouw

Almere 20 juli 2017
De gemeente Almere is het niet eens met de kritiek over de woningbouwopgave van de gemeente. De belangenvereniging van projectontwikkelaars NEPROM vindt dat er te weinig huizen worden gebouwd in Nederland. Ook Almere zou meer moeten doen. Woensdag presenteerde de vereniging een noodplan.

De NEPROM constateert dat er jaarlijks 55.000 huizen worden opgeleverd, terwijl er zeker 80.000 nodig zijn. Door het tekort aan nieuwbouwhuizen stijgen de prijzen en als gevolg daarvan raakt de markt overspannen en zijn veel huizen voor mensen met een laag inkomen onbereikbaar.

"Almere bouwt volop de komende jaren"
De gemeente Almere laat weten dat er wel degelijk aan nieuwe huizen wordt gewerkt. Ontwikkelaar Amvest realiseert in Almere Poort in samenwerking met de gemeente het project DUIN. Daar komen in totaal zo’n 3.000 woningen. Samen met de partners AM, Dura Vermeer, de Alliantie en Trebbe ontwikkelt de gemeente in datzelfde stadsdeel het nieuwbouwproject Zandpoort. Daar komen ongeveer 550 woningen. Samen met corporatie Ymere werkt de gemeente aan Nobelhorst in Almere Hout waar ongeveer 4.200 woningen zijn gepland.

"Windmolens en huizen passen niet bij elkaar"
De NEPROM vindt ook dat de gemeente niet slim omgaat met de wijk Oosterwold. Volgens de planning komen daar in de toekomst ook windmolens. Volgens de vereniging passen windmolens en huizen niet bij elkaar.

Volgens de gemeente zijn daar met de betrokken partijen goede afspraken over gemaakt, zodat Oosterwold op termijn kan groeien tot 15.000 woningen. De gebiedsontwikkeling wordt overigens helemaal overgelaten aan het eigen initiatief van bewoners en ondernemers.

"Bezwaarprocedures moeten korter"
De belangenvereniging voor projectontwikkelaars wil verder de bezwaarprocedures tegen woningbouw verkorten. Volgens de NEPROM houden deze procedures snelle bouw tegen. De gemeente Almere vindt niet dat versnelde procedures ten koste mogen gaan van de mogelijkheden om bezwaar in te dienen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer