Haddock vreest voortbestaan

Almere 1 augustus 2017
De eigenaar van jachthaven Haddock in Almere vindt dat zijn bedrijf aan de zuidoever van het Weerwater geen toekomst meer heeft. Volgens hem wil de gemeente de huur van een stuk grond per 23 augustus beëindigen waardoor een flink aantal bedrijfsactiviteiten van Haddock niet kan worden voortgezet. Eigenaar Phillipe van Thiel vreest dat hij uiteindelijk geen andere keus heeft dan naar de rechter te stappen.

Om welk stuk grond gaat het?
Bij de haven ligt een werf van circa één hectare waar de ligplaatshouders hun boot kunnen opknappen en in de winter kunnen stallen. Ook worden vanuit deze plek de zeilschool- en survivalactviteiten gehouden. Er staan kleedkamers en containers voor opslag van spullen voor de activiteiten. Verder worden de kano- en surfplankenverhuur vanaf de werf gedaan en het terrein wordt ook gebruikt als extra parkeerplaats als er (bruilofts)feesten in de weekenden worden gehouden.  

Volgens eigenaar Phillipe van Thiel wordt het onmogelijk zijn bedrijf voort te zetten als hij niet langer van dit stuk grond gebruik kan maken. "Ik kan dan veel activiteiten niet meer uitvoeren, maar ook de ligplaatshouders zullen afhaken. Die zoeken dan een plek waar ze wel hun boten kunnen opknappen en opslaan."

Gesprekken met de gemeente 
De gemeente heeft volgens de eigenaar het stuk grond zelf nodig om het recreatieve rondje Weerwater te kunnen maken. Er zijn volgens hem nog wel een aantal gesprekken met de gemeente geweest over de toekomst van zijn bedrijf, maar die kan hij niet serieus nemen. "Ze stellen voor dat ik ergens anders een stuk terrein zoek om boten op te slaan, maar dat is geen alternatief. Een boot die in de jachthaven ligt, kan je niet makkelijk naar een terrein elders verplaatsen. Dan haken ligplaatseigenaren ook af. Het enige wat ik eigenlijk steeds hoor is dat hoe dan ook per 23 augustus de huur wordt opgezegd."

Gang naar de rechter
Van Thiel gaat ervan uit dat hij uiteindelijk naar de rechter moet gaan om een schadevergoeding te krijgen. De gemeente en Haddock onderhandelen al jaren over hoe het bedrijf op het toekomstige Floriade-terrein ingepast kan worden. De gesprekken hierover kwamen in een impasse nadat het plan dat Haddock hiervoor maakte, door wethouder Tjeerd Herrema werd afgewezen.

De enige hoop die Van Thiel heeft om zijn bedrijf voort te kunnen zetten, is als er een nieuw stadsbestuur na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 komt met andere inzichten over de ontwikkeling van het gebied.

Gemeente zegt verder te willen praten
De gemeente laat weten dat de huidige huurovereenkomst met Haddock op 23 augustus vervalt, maar dat de ondernemer in april een nieuwe concept huurovereenkomst is geboden. De gemeente zegt hierover met de eigenaar verder te willen praten. "Inderdaad is niet alles wat er nu gebeurt in de toekomst nog mogelijk, maar omgekeerd liggen er ook kansen en mogelijkheden."

Het plan van de ondernemer is volgens de gemeente niet mogelijk binnen het vastgestelde bestemmingsplan. "Wel is Haddock op eigen grond een positie voor ontwikkeling aangeboden." Omdat het om een onderhandelingsproces gaat, wil de gemeente hierover niet verder in detail treden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer