Stichting AAP boos over foto Ratelband met wild dier

Almere 1 augustus 2017
Een foto van een breed glimlachende Emile Ratelband met een leeuw op zijn Facebookpagina is bij de Almeerse stichting AAP in het verkeerde keelgat geschoten. AAP vindt het een grote vergissing van de BN'er dat hij met het grote roofdier op de foto is gegaan. 

Stichting AAP, World Animal Protection Nederland en stichting Spots roepen toeristen deze zomer op om tijdens de vakantie niet op de foto te gaan met wilde dieren. Op Schiphol hangen grote posters waarin reizigers worden opgeroepen te denken aan het welzijn van deze dieren. 

Berberaapjes
De Almeerse stichting vraagt in het bijzonder reizigers naar Marokko op om zich niet te laten fotograferen met berberaapjes. "Deze aapjes worden uit het wild geroofd en dat gaat niet bepaald zachtzinnig", zegt een woordvoerder van AAP. "De moederaap wordt opgejaagd tot zij van uitputting niet meer verder kan. Dan wordt de moederaap gedood en nemen handelaren de babyaapjes mee."
 
Mishandelen
Volgens AAP worden in sommige gevallen hele groepen berberapen afgeslacht, omdat ze de moederaap helpen bij het beschermen van het jong. De jonge aapjes worden vervolgens mishandeld om ze tam te maken. In kooitjes gehouden en aan de ketting gelegd. 'Als je met deze aapjes op de foto gaat, dan hou je dit soort praktijken in stand.", aldus de woordvoerder. 

Ratelband
In een reactie laat Ratelband aan het Algemeen Dagblad weten dat hij inmiddels vijftien doodsbedreigingen heeft ontvangen naar aanleiding van de foto. "Het is schandalig", zegt de positiviteitsgoeroe tegen de krant. Op zijn Facebookpagina verklaart hij dat de leeuw op de foto goed verzorgd wordt en dat de organisatie, die de ontmoeting met de leeuw had geregeld, een educatief programma heeft om mensen meer bewust te maken hoe om te gaan met de natuur. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer