Plan voor gratis zonnepanelen onhaalbaar

Almere 9 september 2017
Gratis zonnepanelen op het dak, waarvan de bewoner een kwart van de opgewekte energie mag gebruiken. Dat was het plan van de Almeerse gemeenteraad. Een half jaar later blijkt het onhaalbaar.

December vorig jaar ging de raad van Almere akkoord met het initiatief AlmeerZon. Energiecoöperatie de Groene Reus zou zonnepanelen plaatsen bij mensen die mee willen doen. In ruil daarvoor gaat driekwart van de opgewekte stroom naar de Groene Reus en de rest mogen de bewoners zelf gebruiken. Na dertien jaar waren de panelen dan helemaal voor de bewoners. Kosten: Anderhalf miljoen euro, waarvan de gemeente Almere 400.000 euro zou bijdragen.

Er is een half jaar de tijd genomen om het plan te onderzoeken en nu komen de partijen tot de conclusie dat het onhaalbaar is. Er is geen bank die mee wil werken, en er zijn al verschillende bedrijven die zo'n constructie aanbieden. Huurders van woningbouwvereniging Ymere kunnen al gratis zonnepanelen op hun dak laten installeren.

Binnenkort worden deze conclusies besproken in de Almeerse gemeenteraad. Wethouder Tjeerd Herrema stelt voor om de vier ton, die was uitgetrokken voor AlmeerZon, beschikbaar te stellen voor duurzaamheidsleningen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer