"Stadsverwarming duurder dan verwarming met aardgas"

Flevoland 11 september 2017
Mensen die gebruik maken van stadsverwarming zijn vaak duurder uit dan mensen die hun huis verwarmen met aardgas. Het lukt vaak ook niet om van stadsverwarming af te komen als je dat zou willen. Lukt dat wel, dan brengt de warmteleverancier soms torenhoge bedragen in rekening. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Radar in samenwerking met de vergelijkingssite EasySwitch.nl.

In Flevoland hebben zo'n 20.000 huishoudens stadsverwarming. De meeste aansluitingen zijn in Almere en Lelystad. Landelijk hebben zo'n 600.000 huishoudens blok- of stadsverwarming.

Stadsverwarming mag niet duurder zijn
Aanleiding voor het onderzoek is de herziening van de warmtewet uit 2014. Die moet regelen dat mensen met stadsverwarming in principe niet meer betalen dan mensen die een gasaansluiting hebben. Volgens het onderzoek klopt dat niet. Er zijn voorbeelden bekend van huishoudens die ruim 350 euro per jaar meer betalen.

Juridische aanpak NUON mislukt
De gemeente Almere heeft lange tijd geprobeerd de NUON met juridische procedures te dwingen de prijzen van stadsverwarming te verlagen, maar dat is niet gelukt. De verwachting is dat de warmtewet in 2018 wordt herzien. De problemen die zich onder meer voordoen in Almere zouden dan opgelost moeten zijn.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer