Actiegroep: Herrie boven 'Oude Land' veel groter

Lelystad 23 september 2017
De geluidsoverlast van vliegtuigen van en naar Lelystad Airport strekt zich veel verder uit over Overijssel, Gelderland en Friesland dan in eerdere milieustudies is vermeld. Dat stelt de actiegroep Hoog Overijssel die een eigen analyse hebben gemaakt. Die is vrijdagavond in Epe gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Red de Veluwe.

'Wel geluidsoverlast buiten Flevoland'
Volgens Hoog Overijssel kloppen de kaartjes met geluidscontouren in de milieu effectrapportage van Lelystad Airport wel voor de routes boven Flevoland, maar niet voor de omliggende provincies. Daar lijkt geen overlast te bestaan, maar uit berekeningen van de actiegroep blijkt dat de contouren met een geluidsniveau van 48 decibel zich uitstrekken tot aan Zwolle. De contour voor 40 decibel reikt zelfs tot Apeldoorn. Dat komt doordat vliegtuigen lange tijd laag moeten vliegen.

Het aantal gehinderden is dus groter dan uit de officiële studies blijkt, zegt Hoog Overijssel. Staatssecretaris Dijksma heeft eerder gezegd dat er bij 40 decibel geen sprake is van overlast.

Tweede Kamer praat donderdag verder
De actiegroep heeft zelf geluidsonderzoek gedaan, nadat zij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Schiphol Group tevergeefs om gegevens had gevraagd. Hoog Overijssel heeft de gegevens doorgestuurd aan Tweede Kamerleden. Donderdag praat de Kamer verder over Lelystad Airport.

Alexander ter Kuile van de werkgroep Luchtruim Overijssel zei donderdag bij Omroep Flevoland ook dat de effecten van de lage vliegroutes boven het 'Oude Land' ten onrechte niet zijn onderzocht. Dat is volgens hem in strijd met nieuwe regels vanuit de Europese Unie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer