Biografie assistent-coach Dastgir van Almere City genomineerd als sportboek van het jaar

ALMERE • Za 27 april 2024 | 18:00 • Zaterdag 27 april 2024 | 18:00

Het boek over Anoush Dastgir, de assistent-coach van Almere City FC, is genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker. Dat is de prijs voor het beste sportboek van het jaar. Ivo Roodbergen schreef de biografie. In het radioprogramma Humberto op NPO Radio 1 zijn de nominaties voor de prijs bekendgemaakt.

Het boek 'Anoush: Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te verenigen’, beschrijft drie levensfasen van Dastgir: op de vlucht, wonen in een nieuw land en aan de slag gaan als de jongste bondscoach ter wereld. Momenteel is Dastgir dus assistent-coach bij Almere City FC.

Bijzonder verhaal
Dastgir is met zijn ouders uit Afghanistan gevlucht via Pakistan en India. Toen hij tien jaar oud was, kwam hij in Nederland. Hij probeerde het als 16-jarige te maken als voetbalspeler, maar dat mislukte door blessures en andere zaken. De rust kwam ook niet nadat hij na jarenlang doorzetten eindelijk succes vond in de voetbalwereld. Hij werd met dertig jaar de jongste bondscoach ter wereld voor het Afghaanse elftal. Schrijver Roodbergen vertelde eerder bij Omroep Flevoland dat dit de nodige moeite kostte. "Die voetbalbond functioneerde niet zoals de KNVB zeg maar, dus hij moest ook veel politieke strijd voeren met de Afghaanse voetbalbond en de Afghaanse regering die veel invloed probeerde uit te oefenen. Dat ging absoluut niet vlekkeloos."Lees ook: Boek over Anoush Dastgir, de nieuwe assistent-coach van Almere City FCVolgens Roodbergen is het levensverhaal van Dastgir bijzonder. Niet alleen vanwege zijn titel als jongste bondscoach ooit, maar ook omdat hij als bondscoach van het Afghaanse elftal een etnisch verdeeld land heeft verenigd. "Hij heeft al die etnische groepen samen laten voetballen, klinkt heel simpel maar dat is het niet."

Vijf boeken geselecteerd
Uit 44 ingezonden boeken voor de Nico Scheepmaker Beker zijn vijf boeken geselecteerd door de jury, onder voorzitterschap van oud-zwemster Femke Heemskerk. De beker, vernoemd naar sportjournalist Nico Scheepmaker, werd in 2005 in het leven geroepen. Hij schreef vanaf de jaren zestig over sport en veranderde de Nederlandse sportjournalistiek.

De andere genomineerden zijn: 'Leen Sanders, de bokser die levens redde in Auschwitz' door Erik Brouwer, 'Het plan' door Nando Boers, 'Focus/Henk Grol' door Mark van den Heuvel en 'Uit volle borst – Meer dan een eeuw clubliederen' door Erik van den Berg.

De winnaar wordt op maandag 6 mei bekendgemaakt tijdens een besloten lunch voor de genomineerde schrijvers en uitgevers in het Olympisch Stadion.

Dit verhaal is geschreven in samenwerking met de redactie van 1Almere. Omroep Flevoland en 1Almere hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel