Gemeentes en provincies storten vergoeding niet meer op SP-rekening

Noordoostpolder 27 september 2017
Gemeentes en provincies gaan de vergoedingen van SP-politici niet langer in de partijkas storten. Dat hebben de gemeentes en provincies afgesproken met minister Plasterk. 

Plasterk voert al langer een strijd tegen de zogeheten afdrachtregeling van de SP. Bij die regeling ontvangt de Socialistische Partij de vergoeding van politici, een deel wordt vervolgens door de partij overgemaakt naar een raads- of statenlid. 

Noordoostpolder zorgt voor sneeuwbaleffect
De zaak kwam aan het rollen nadat de gemeente Noordoostpolder van de rechter niet hoefde mee te werken aan de eis van SP-politica Tjitske Hoekstra om haar vergoeding op de partijrekening te storten. Volgens de rechter is dat in strijd met de grondwet.

Plasterk heeft de uitspraak gebruikt om de afdrachtregeling landelijk aan te pakken. Daar zijn nu dus afspraken over gemaakt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het  Inter Provinciaal Overleg. SP-leider Emile Roemer gaf eerder al aan dat hij niet blij is met de bemoeienissen van Plasterk en dat hij de regeling wil houden. 

'Pesterij van Plasterk'
Tjitske Hoekstra vindt het goed dat er nu over de kwestie gediscussieerd wordt. Maar voor de rol die de minister speelt heeft ze geen goed woord over. "Hij is demissionair, maar maakt dit heel politiek. Het is gewoon SP'tje pesten." Ook steekt het de politica dat het besluit van Plasterk al wel in de media te lezen is, maar nog niet bekend is bij provincies en gemeentes. De minister stuurt vandaag een brief. 

Hoekstra krijgt overigens nog steeds geen vergoeding voor haar raadswerk. Ze blijft hardnekkig het rekeningnummer van het landelijke kantoor van de SP doorgeven en de gemeente weigert het geld op die rekening te storten.  

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer