'Vogelweg geschikte testlocatie voor Hyperloop'

Flevoland 9 oktober 2017
De Vogelweg tussen Lelystad en Almere is de meest geschikte testlocatie in Nederland voor een zogenoemde hyperloop; een soort supersnelle trein. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek, schrijft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer. Ze liet eerder al weten Flevoland op het oog te hebben als testlocatie. De Vogelweg is onder meer door de centrale ligging het meest geschikt. 

Het doel van een hyperloop is om personen en goederen te verplaatsen met 1200 kilometer per uur. Dat kan door buizen te bouwen waarin een magneetzweefbaan gaat rijden in een bijna-vacuüm. Het idee is afkomstig van Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX. 

De komende maanden wordt er nagedacht over de aanleg van een testbaan. Die moet vijf kilometer lang worden en gaat zo'n 120 miljoen euro kosten. Het project levert volgens Schultz honderden nieuwe banen op. 

428 kilometer in 40 minuten
Volgens Schultz zijn er twee bedrijven die een testtraject willen ontwikkelen in Nederland; het Nederlandse Hardt en het Amerikaanse Hyperloop One. Dit laatste bedrijf presenteerde eerder een plan om een traject aan te leggen tussen  Rotterdam, Amsterdam, Lelystad, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. De in totaal 428 kilometer zou dan in iets meer dan 40 minuten afgelegd kunnen worden.

Recent verscheen het bericht dat het bedrijf Hyperloop One zich had bedacht, en toch geen lijn in Nederland wilde aanleggen. Volgens het ministerie was dat een misverstand. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer