Dronten overweegt uit overleg luchthaven te stappen

Dronten 26 oktober 2017
De gemeente Dronten overweegt serieus om uit de Alderstafel over Lelystad Airport te stappen en alleen nog maar rechtstreeks te overleggen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aan de Alderstafel hebben kabinetsadviseur Hans Alders, de provincie, Lelystad, Almere, Zeewolde en Dronten en omwonenden sinds 2009 over de uitbreiding van de luchthaven gesproken.

Volgens burgemeester Aat de Jonge worden de belangen van de inwoners van Dronten onvoldoende vertegenwoordigd aan de Alderstafel Lelystad en heeft Dronten 'niets' aan de tafel gehad.

Dronten heeft eerder dit jaar twee brieven gestuurd aan toenmalig staatssecretaris Dijksma, waarin het college zorgen uitte over het groeitempo en de vliegroutes. Deze week schreef ook de gemeenteraad een brief naar de Tweede Kamer, waarin om uitstel van opening van het vliegveld tot 2023 wordt gepleit.

'Wel degelijk ontwerp-vliegroutes aangepast'
Een woordvoerder van de Alderstafel zegt in een reactie dat de uitbreiding en de routes in de afgelopen jaren uitvoerig zijn besproken en dat Dronten in 2014 akkoord is gegaan. Hoewel De Jonge stelt dat de Alderstafel te weinig heeft opgeleverd, zegt de woordvoerder dat door kritiek van Dronten er wel degelijk ontwerp-vliegroutes zijn aangepast. Zo komen er geen vliegtuigen meer over Biddinghuizen, maar gaan zij langs het dorp. Ook bij Dronten-West zijn de vlieghoogtes.

Verplaatsen
In 2009 verzette Dronten zich ook samen met de provincie met succes tegen een idee om Lelystad Airport oostwaarts te verplaatsen richting Swifterbant of Elburg.

Dronten kreeg in 2012 geen gehoor voor haar pleidooi om de start- en landingsbaan iets te verleggen, waardoor Dronten-West minder overlast zou krijgen.   

In 2014 kwam naar buiten dat de Alderstafel boos was op Dronten, omdat de gemeente zich in een zienswijze toen zeer kritisch uit liet over het proces rond Lelystad Airport. Kort daarvoor had de gemeente wel ingestemd met het eindadvies van Alders. 

De gemeente dreigde toen ook al om het overleg te verlaten, maar besloot in september dat jaar dat het meer zin had om te blijven zitten.

Veel kritiek 
Dijksma zei in september in de Kamer dat zij het overleg van Alderstafels tegen het licht wil houden, omdat hierop veel kritiek is. De tafels bij Schiphol, Lelystad en Eindhoven zouden niet transparant zijn. Dijksma beloofde in december met een brief te komen. Die wordt nu opgesteld door de nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen.

Volgens de huidige planning zou de Alderstafel Lelystad blijven bestaan, tot de opening van de luchthaven voor groot verkeer.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer