Blijdschap over komst EMA naar Nederland

ALMERE • Di 21 november 2017 | 10:40 • Dinsdag 21 november 2017 | 10:40
De Almeerse wethouder Mark Pol van financiën en economische ontwikkeling is blij dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam komt. Hij ziet het agentschap als een mooie aanvulling voor de zogenoemde metropoolregio. "We zijn ontzettend blij dat zo'n mooi agentschap naar onze regio komt. Nu is het zaak om iedereen daarvan te laten profiteren. Almere dus ook."

"Wanneer er grote bedrijven naar de regio komen, moeten we daar als overheden op inspelen. We moeten een hoop dingen gaan faciliteren rondom het agentschap," aldus Pol. "Wij bieden onszelf aan. Wij hebben het overzicht op bijvoorbeeld het aantrekken van personeel en de begeleiding bij de bouw en de vergunningen die daarvoor verleend moeten worden, maar uiteindelijk neemt zo'n agentschap zelf de regie daarin."

International School
De International School in Almere verwacht meer aanvragen van studenten door de komst van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam. Volgens directeur Rubin Borges neemt de vraag naar internationaal onderwijs door de groeiende economie ook al toe en is het aantal plekken in Amsterdam en omgeving beperkt. "Wat het precies voor ons gaat betekenen, is lastig inschatten. We wachten het maar even af." Met de komst van het EMA komen er zo'n 900 medewerkers met hun gezin naar Amsterdam en omgeving. 

De Internationale School in Almere zit qua capaciteit tegen haar grenzen aan. Zowel de basisschool in Literatuurwijk als de school voor voortgezet onderwijs in Poort hebben meer ruimte nodig. Er ligt dan ook een plan om één nieuw onderkomen te bouwen op een andere locatie in Poort. Volgens Borges besluit de gemeenteraad in maart volgend jaar of er daadwerkelijk een nieuwe campus komt. "De komst van EMA is wel een extra argument hiervoor."

Tijdelijke oplossing nodig
EMA komt naar verwachting in 2019 naar de Zuidas in Amsterdam. De mogelijk nieuwe campus is dan nog niet klaar, schat Borges. "Mochten er echt heel veel extra aanvragen komen, dan is een tijdelijke oplossing nodig."
Wethouder Pol bevestigt dat er meer vraag is naar internationale scholen. "We hebben hier de afgelopen jaren veel aandacht voor gehad en we hebben er regelmatig over gesproken. Er liggen nu plannen om in de toekomst mee te werken aan de uitbreiding van de school", legt Pol uit. "De druk daarop zal door de komst van het EMA alleen maar toenemen, maar de inzet zal nog altijd groot zijn vanuit de gemeente."

Waar gaan de expats wonen?
Door de krapte op de huizenmarkt in Amsterdam wijken expats ook uit naar Almere, zo weet Elma van den Worm van Hestia Housing Holland. "Vaak wordt eerst gekeken waar de kinderen naar school kunnen gaan. En mensen willen het liefst dichtbij hun werk wonen voor een acceptabele prijs, maar die prijs ligt in Amsterdam hoger dan in Almere."

De vraag naar woningen door expats neemt volgens Van den Worm toe. Probleem is alleen dat de vraag hoger is dan het aanbod. "Ik heb dagelijks twee tot drie aanvragen, maar niet genoeg huizen om te kunnen verhuren." Hestia Housing Holland verhuurt momenteel zo'n 70 gestoffeerde woningen in Almere aan expats. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel