Oproep Staatsbosbeheer: laat geen wensballonnen op

Flevoland 30 december 2017
Staatsbosbeheer roept op om tijdens de jaarwisseling geen wensballonnen op te laten. De ballonnen zijn niet verboden, maar kunnen wel gevaarlijk zijn.
Vooral voor de Oostvaardersplassen, daar kan bijvoorbeeld in droog en dood riet makkelijk brand ontstaan door het vlammetje in de ballon. Ook raken dieren snel in de stress.

"Door de knallen van vuurwerk zijn de dieren in de Oostvaardersplassen al wel een beetje gestresst," vertelt boswachter Jan Griekspoor. "En als er dan ook nog zo'n wensballon met een klein vuurtje aan de onderkant dichtbij komt, kunnen de dieren rare dingen gaan doen." 

Ook kan zo'n ballon aan de poot van bijvoorbeeld een vogel blijven hangen. Daarom gaan boswachters op 1 of 2 januari het natuurgebied doorzoeken. Eerdere jaren hebben ze ruim 200 ballonnen gevonden. "Het wordt elk jaar al wel iets minder, maar we hopen toch dit jaar bijna niks te vinden," zegt Griekspoor. 

De wensballon wordt vaak opgelaten omdat het volgens sommige geloofsovertuigingen geluk brengt. De ballon wordt aan de onderkant aangestoken en door de warme lucht gaat de ballon vliegen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer