Vijf partijen gaan nieuwe coalitie vormen

ALMERE • Wo 4 april 2018 | 12:06 • Woensdag 4 april 2018 | 12:06

De VVD, de PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie gaan in Almere proberen een coalitie te vormen. Dat is het advies van informateur Ard van der Steur. De vijf partijen hebben met 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad een meerderheid. De VVD zegt het advies van de informateur over te nemen.

De afgelopen twee weken zijn er gesprekken geweest met alle politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad. Na de eerste gespreksronde vielen de PVV, de Partij voor de Dieren, de SP, AP/OPA en Respect Almere af. In de tweede gespreksronde vielen Leefbaar Almere en het CDA af.

Van der Steur bracht woensdagmorgen verslag uit aan de VVD, die als grootste partij verantwoordelijk is voor de coalitievorming. Hij blijft de onderhandelingen over de vorming van een coalitie en de verdeling van de wethouders begeleiden als formateur.

Respect!Almere is teleurgesteld


Fractievoorzitter Rene Eekhuis van Respect!Almere is teleurgesteld dat er geen plaats is voor zijn partij. Een coalitie van alleen landelijk opererende partijen is volgens hem niet goed voor de lokale gemeentelijke belangen in Almere. "Mocht deze formatie onverhoopt op niets uitlopen dan is Respect!Almere uiteraard bereid om via een andere route de mogelijkheden voor deelname aan een stabiele coalitie te bespreken".

PvdD is verbaasd


De Partij voor de Dieren is verbaasd door het advies van Van der Steur. "Wij hebben nimmer een verklaring gekregen waarom onze fractie al direct na de eerste verkennende ronde was afgevallen", meldt de partij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel