VVD sluit PVV, PvdD, SP en RA uit voor verdere gesprekken

ALMERE • Do 29 maart 2018 | 20:40 • Donderdag 29 maart 2018 | 20:40

De VVD, de grootste partij in de gemeenteraad van Almere gaat gesprekken voeren met PvdA, D66, GroenLinks, Leefbaar, CDA en ChristenUnie om te komen tot een nieuwe coalitie. De PVV, de Partij voor de Dieren, SP, AP/OPA en Respect Almere zijn niet uitgenodigd. 

Oud-minister Ard van der Steur heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met alle partijen en op basis daarvan de VVD advies uitgebracht. Van der Steur doet ook de tweede ronde, die zaterdag wordt gehouden. De partijen die de tweede ronde ingaan hebben gezamenlijk 31 van de 45 zetels; een ruime meerderheid.

De bevindingen van Ard van der Steur werden medegedeeld tijdens een speciale vergadering, waarin de gemeenteraadsleden werden geïnstalleerd. De raad van Almere heeft 45 zetels; 6 meer dan de vorige raadsperiode. Dat komt omdat Almere op 1 januari meer dan 200.000 inwoners telde. 

Meer dan de helft van de raad bestaat uit nieuwe raadsleden. Dat zijn er 29. De overige 16 zijn herkozen voor een nieuwe termijn. De nieuwe raad telt 15 vrouwen. Twee van hen kwamen de gemeenteraad binnen met voorkeurstemmen. Dat zijn Zoubida Bouljhaf van GroenLinks en Aya Selman van de Partij van de Arbeid. 

Bouljhaf kreeg 531 stemmen en ging van plek zes op de lijst naar plek drie. Selman kreeg 493 stemmen. Daardoor sprong zij van plaats veertien naar drie. Selman is het jongste raadslid van Almere. Zij werd het afgelopen weekeinde 25 jaar. 

Van de twaalf politieke Partijen in de gemeenteraad is de VVD met acht zetels in de raad de grootste. De partij heeft daarom de verantwoordelijkheid om een nieuw college van burgemeester en wethouders te vormen. Hoe lang dat gaat duren, hangt af van de onderhandelingen met andere politieke partijen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel