Almere 13 december 2017
In een bedrijfspand aan De Steiger in Almere Haven heeft de politie een ondergrondse hennepkwekerij gevonden met zo'n 700 stekjes. Er zijn vier mannen aangehouden. Volgens de politie waren in het pand betonplaten verwijderd en was de grond uitgegraven. Er stonden 3 zeecontainers met aarde. De kwekerij was volgens de politie afgesloten met houten planken.  Later meer.
Biddinghuizen 13 december 2017
Bij de politie zijn vijf tips binnengekomen na de uitzending van Opsporing Verzocht over de dood van de 43-jarige Esther Paul uit Almere. De politie gaf in de uitzending  nieuwe informatie vrij. De politie zegt er inmiddels vanuit te gaan dat de vrouw op 29 april 's avonds in een auto is meegenomen van chaletpark Rivièra Beach in Biddinghuizen. Esther Paul zat daar op dat moment ondergedoken, omdat ze zich bedreigd voelde.  Volgens de politie is de vrouw vervolgens tussen zaterdagavond 22 uur en zondagmorgen 1 uur met geweld om het leven gebracht en in het Veluwemeer achtergelaten.  Veroordeling wegens witwassen Esther Paul werd eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij witwassen. Zij heeft daarvoor vastgezeten, maar was sinds 2014 weer vrij. De politie onderzoekt of dat verleden een rol heeft gespeeld bij haar dood. Maar ook een ander conflict kan haar volgens de politie fataal zijn geworden.
Flevoland 13 december 2017
CDA en D66 in Provinciale Staten van Flevoland dienen woensdag een motie in tegen uitstel van de opening van Lelystad Airport. Vertraging is volgens de twee partijen onwenselijk, want voor Flevoland zijn de belangen bij de luchthaven te groot. De twee Flevolandse fracties gaan met de motie lijnrecht in tegen hun partijgenoten in de omliggende provincies. Die bepleiten woensdag in hun Statenvergaderingen juist uitstel van opening in 2019, want er moeten eerst vliegroutes worden bedacht die voor zo min mogelijk overlast zorgen. Positieve economische effecten De Flevolandse D66 en CDA-Statenfracties wijzen op de positieve economische effecten van de luchthaven voor Flevoland en de omliggende regio’s, waaronder Overijssel, Friesland en Gelderland. Volgens CDA-fractievoorzitter Chris Schotman staat de komst van 400 full-time banen bij vertraging op de tocht en is onzeker of die er later nog wel komen. In tegenstelling tot partijen in de omliggende provincies vinden de Flevolandse fracties dat de besluitvorming rond Lelystad Airport sinds 2009 zorgvuldig is verlopen. Volgens Schotman wordt het vertrouwen in de overheid ondermijnd als van gemaakte afspraken nu nog wordt afgeweken. Bovendien zijn de voorbereidingen in volle gang. Partij voor de Dieren Ook de Flevolandse Partij voor de Dieren pleit voor uitstel van de opening van Lelystad Airport totdat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. De partij dient woensdagavond een motie met die strekking in tijdens de Statenvergadering. De PvdD wil in ieder geval dat de provincie wacht met uitspraken over Lelystad Airport totdat de Tweede Kamer heeft gepraat over de fouten in de milieueffectrapportage en de internetconsultatie onder burgers en de komst van Lelystad Airport.   Over de moties wordt woensdag later op de avond gestemd.
Dronten 13 december 2017
De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van een reeks bedrijfsinbraken in Dronten. Het gaat om een 24-jarige Drontenaar en een 19-jarige man uit Stellendam. De politie kwam de twee op het spoor dankzij DNA van een bloedspoor en door camerabeelden. De twee zouden verantwoordelijk zijn voor elf inbraken tussen 8 oktober en 3 november. Het gaat om bedrijven aan De Noord, Het Ruim, De Kiel, De Ketting en de Wardhof. In drie van de elf gevallen bleef het bij een poging om binnen te komen. In vier andere gevallen kwamen de inbrekers wel binnen, maar namen ze niets mee. In de overige gevallen werden onder meer geld, een kluis, een scooter en bureaustoelen gestolen.
Lelystad 13 december 2017
Bij de ingang van het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed. In de verwarming boven de schuifdeuren van de hoofdingang zou kortsluiting zijn ontstaan. De brand kon snel worden geblust door de technische dienst van het ziekenhuis. De brandweer kwam ter plaatse met groot materieel. Ze hebben het plafond gecontroleerd en isolatiemateriaal verwijderd.  Door de brand was de hoofdingang van het ziekenhuis tijdelijk gesloten. Bezoekers konden via andere ingangen naar binnen. Volgens een woordvoerder verliep dat allemaal rustig. De hoofdingang is weer gedeeltelijk open en het plafond wordt gerepareerd.
Dronten 13 december 2017
De gemeente Dronten maakt 200.000 euro vrij voor meer onderzoek naar uitkeringsfraude. Er is dit jaar al een extra handhaver ingezet om fraude op te sporen onder inwoners met een uitkering. Daardoor is de lijst met vermoedens van fraude een stuk korter geworden. Ondertussen groeide de lijst met signalen over fraude door inwoners die net een uitkering aangevraagd hebben. Daarom komt er meer  'controle aan de poort', om te voorkomen dat er bijstand verleend wordt aan inwoners die geen recht hebben op een uitkering.
Rutten 13 december 2017
De politie is op zoek naar een man uit Lemmer die een mishandeld meisje van 12 jaar uit Rutten heeft geholpen. De man is tussen de 50 en 60 jaar en vertelde haar dat hij de daders kende. Dinsdag werd bekend dat het meisje de afgelopen maanden vier keer is mishandeld door een groepje jongens. Ze zou telkens zijn tegengehouden op het fietspad van de Lemsterweg, ter hoogte van de Ruttense Vaart. Dat gebeurde op weg van school naar huis. Ze werd geschopt en geslagen. De politie is op zoek naar vier jongens van ongeveer 16 jaar oud. Het meisje kent de jongens niet. Na de mishandeling fietsten de aanvallers alle keren weg in de richting van Lemmer. Op 4 december rond 17:00 werd het meisje geholpen door de man uit Lemmer. De politie wil met hem in contact komen.
Almere 13 december 2017
Tegen een 27-jarige Almeerder is dertig maanden de cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk. De man pleegde op 26 mei dit jaar een gewelddadige overval op de buren van zijn ex-partner. Daarbij werd zelfs een schot gelost. Volgens het OM wilde de man het gezin aan de Wittewerf in Almere 'een lesje leren'. De vrouw die er woonde zou de moeder van zijn kinderen op straat hebben uitgescholden. Hij ging met zijn ex en een legertje mannen de tuin van de slachtoffers binnen, die net zaten te barbecueën. Ze werden mishandeld, de vrouw kreeg een pistool op zich gericht en er werd zelfs geschoten. Daarbij raakte niemand gewond. De overvallers namen vervolgens de afstandsbediening van de televisie mee, een partijtje mobiele telefoons en contant geld. Ook de dochter van het gezin, die binnenkwam toen de overval in volle gang was, moest onder bedreiging van het vuurwapen haar nieuwe mobieltje afstaan. Ontkennen De Almeerder ontkent iets met de kwestie te maken te hebben. Ook zijn 28-jarige medeverdachte vertelde woensdag in de rechtbank in Lelystad van niks te weten. Alleen de wietplantage die agenten in zijn huis vonden toen ze onderzoek deden naar deze zaak, erkende hij. De slachtoffers wijzen het duo allemaal aan als dader. Ook uit Whatsapp-gesprekken onderling zou kunnen worden afgeleid dat de twee wel degelijk betrokken zijn geweest bij de overval en de gijzeling. Zo werd bij de ex van de jongste verdachte een bodywarmer gevonden die past bij het signalement van de overvallers. Het 6-jarige zoontje van de man vertelde de politie bovendien dat die van zijn papa was. In het huis van de 27-jarige werd ook munitie gevonden van hetzelfde kaliber als een kogel die werd afgevuurd bij de overval. Schadevergoeding  Naast de 30 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, wil de officier dat de jongste Almeerder 6000 euro aan immateriële schade vergoedt en bijna 1700 euro aan materiële schade. Tegen de andere verdachte werd een taakstraf van 240 euro geëist plus en jaar voorwaardelijke celstraf plus het betalen van de schadevergoedingen. De uitspraak is over twee weken.
Zeewolde 13 december 2017
Het Vlindermonument in Zeewolde krijgt een opknapbeurt. Vanwege de aanleg van de atletiekbaan moet het monument worden verplaatst. Dat is reden voor de gemeente om onderzoek te doen naar de staat van het kunstwerk. Daarbij kwamen de beschadigingen aan het licht. De reparaties worden in januari uitgevoerd op de nieuwe locatie van het monument. In overleg met de clubs en kunstenaar Erik Wallenburg is voor een nieuwe locatie in het Vrijetijdshart gekozen. Deze ligt ongeveer 50 meter verderop langs het fietspad aan het Kluunpad. Het Vlindermonument diende als gedenkplek voor de vermoorde Anne Faber. Bij het monument werden bloemen gelegd en een kaarsjes aangestoken.
Almere 13 december 2017
Een jongen van 15 uit Almere is dinsdagavond overleden bij een steekincident aan het Pirellipad in Almere. De politie heeft twee 15-jarige jongens uit Almere aangehouden. Het incident vond plaats langs de busbaan bij de Tweede Pirellibrug in de Bouwmeesterbuurt. Na een melding troffen hulpdiensten het slachtoffer rond 18:30 uur aan. Hij is ter plaatse behandeld door personeel van een traumahelikopter en met spoed naar het ziekenhuis gebracht maar het leven van de jongen was niet meer te redden. Hij overleed in het ziekenhuis. De politie kon de verblijfplaats van de verdachten achterhalen en heeft de twee opgepakt. Of slachtoffer en verdachten elkaar kenden is niet duidelijk. De recherche doet onderzoek naar de toedracht en het motief. De politie vraagt getuigen zich te melden. Mes Aan het eind van de middag zou op de plek waar de jongen omkwam een mes zijn gevonden. RTL-verslaggever Geert Gordijn zag gebeuren dat jongens een kaarsje wilden branden op die plek en een mes vonden. De recherche heeft dat in beslag genomen.
Noordoostpolder 13 december 2017
De gemeente Noordoostpolder roept inwoners op om donderdag met de fiets naar het evenement 'Kerst met de Zandtovenaar' te komen. In het parkje achter 't Voorhuys komt tijdelijk een extra fietsenstalling.  Vorig jaar werd de show opgevoerd in Lelystad. Daar kwamen toen duizenden mensen op af. In Emmeloord worden 8000 bezoekers verwacht en voor het plein geldt 'vol is vol'. De gemeente heeft zeven parkeervelden aangewezen voor bezoekers die toch met de auto komen. Het gaat onder meer om plekken bij de Bosbadhal, Flevo Boys, het ziekenhuis, de Paardenmarkt en het gemeentehuis. Alles is volgens een woordvoerder op maximaal tien minuten loopafstand. Automobilisten worden daarheen geleid met digitale borden en verkeersregelaars. Het busstation is open tot 18.00 uur. Daarna worden de bussen tot 21.00 uur omgeleid. Reizigers kunnen op- en uitstappen bij de brandweerkazerne aan de Nijverheidsstraat.
Urk 13 december 2017
Urker vissers mogen in 2018 minder tong en schol vangen uit de Noordzee. De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben hierover woensdagochtend in Brussel een akkoord bereikt. De visstand in de Noordzee heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. Daarom kan er wel meer haring, kabeljauw, tarbot en griet gevangen worden. Ook met tong en schol gaat het goed, maar voor deze vissoorten is een beperking van de vangst nodig om duurzame visserij mogelijk te maken. Tevredenheid overheerst Urker vissers vissen voornamelijk op de platvissen tong en schol. De organisatie van Nederlandse kotterijvissers VisNed op Urk is ondanks de beperking op de vangst van deze soorten, toch voorzichtig tevreden met de nieuwe quota voor 2018. 'De verlaging van 2,5 procent op tong en 13 procent op schol is niet een hele grote verlaging en dat kunnen we aan. We zijn blij dat er veel meer tarbot gevangen mag worden. Dit is een dure vissoort die we steeds meer als bijvangst hebben. Afgelopen jaar moesten we die nog geregeld teruggooien en dat is zonde', zegt Geert Meun van VisNed. Er mag komend jaar 44 procent meer tarbot worden gevangen. Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond uit Emmeloord was de afgelopen dagen bij de bespreking in Brussel aanwezig. Hij zegt met de nieuwe quota te kunnen leven: 'Het is niet zo dat het op alle fronten goed is gegaan, met name wat de zeebaars betreft niet. Maar je kunt niet alles hebben en zeker voor de Urker vissers is het goed gegaan. De inzet was eerst om de vangst van schol met 35 procent te verminderen en dan is het mooi dat er een compromis uitkomt van 13 procent'. Geen totaalverbod palingvangst In Brussel is ook een akkoord gesloten over de palingvangst. Op deze vis mag tijdens de paaiperiode, die drie maanden duurt, niet worden gevist. Europa volgt daarmee de Nederlandse aanpak. Een totaalverbod op palingvisserij in kustwateren is daarmee van de baan, zo laat het ministerie weten. Vuurdoop voor minister VisNed vindt dat de nieuwe minister het goed heeft gedaan in de onderhandelingen. 'Voor minister Carola Schouten was deze intensieve en complexe Visserijraad haar vuurdoop om de belangen van de Nederlandse vissers te behartigen. VisNed is zeker tevreden over de inzet van de minister en haar team. De minister heeft zich in zes weken de materie razendsnel eigen gemaakt', aldus Meun.
Lelystad 13 december 2017
Bij een ongeluk op de dijk Lelystad-Enkhuizen is een 63-jarige automobilist uit Hoorn om het leven gekomen. Dat laat de politie weten. De auto botste op een vrachtauto. De man overleed gelijk. De vrachtwagenchauffeur, een 29-jarige man uit Hierden, raakte niet gewond. De dijk werd rond 08:45 uur in beide richtingen afgesloten. Pas om 13:00 uur kon de weg weer open. Er stonden flinke files. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.
Flevoland 13 december 2017
De Flevolandse economie is vorig jaar met zo'n 2,6 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei in Flevoland is groter dan het landelijk gemiddelde van 2,2 procent. Binnen Flevoland is het gebied Noordoostpolder - Urk koploper, met een economische groei van 3,3 procent. Volgens het CBS is dit zelfs de sterkste  groei van heel Nederland. Dat was vooral te danken aan de sector landbouw, bosbouw en visserij die met ruim 9 procent groeide.  Werkloosheid De werkloosheid in Flevoland blijft volgens het CBS wel hoog. Zo'n 7,2 procent van de beroepsbevolking zat vorig jaar thuis. Alleen in Groningen was de werkloosheid hoger. Het werkloosheidscijfer schommelt in Flevoland volgens het CBS flink. Zo steeg dit cijfer tussen 2008 en 2014 het meest, maar daarna daalde het juist weer heel erg. Volgens het CBS komt dat onder meer doordat Flevoland een jonge bevolking heeft. Deze groep werknemers voelt het snelst de economische gevolgen. Arbeidsparticipatie Het CBS noemt Zeewolde als één van de gebieden waar het grootste aandeel van de mensen werkzaam is. Zo'n 71 procent van de inwoners werkt. Urk wordt genoemd als gemeente waar de meeste mannen werken; zo'n 78 procent van hen is actief op de arbeidsmarkt. Dat is het hoogste percentage van Nederland.
Economische groei in Flevoland hoger dan gemiddeld
We trappen er allemaal NOG in. Onze eerste kans is in maart 2018. ;-)
Provinciale fracties CDA en D66 willen geen uitstel Airport
Nou, bedankt voor dit gratis stemadvies!
Jongen (15) overleden na steekpartij
Ik vind het toch wel triest dat hier mensen zijn die gelijk een oordeel hebben. Er wordt in het bericht vermeld dat helaas een 15 jarige jongen is overleden na een steekpartij echter er wordt niet ...
Kerstdiner voor eenzame ouderen in NOP
waroom ben ik maar 1keer geweest,en de andere mensen zie ik bijna ieder jaar voorkomen.ik zie verschillende de zelfde mensen zitten.dat is niet eerlijk.
Verdachten van reeks inbraken gepakt via DNA
Goed werk van de politie. Hopelijk komt er méér boven water.
Economische groei in Flevoland hoger dan gemiddeld
goed lezen heb t niet alleen over t vliegveld , prima dat het door gaat , maar gaat hier om de cijfetjes van t cbs allemaal bla bla en genaaid worden we dor het kabinet straks met de verhog...
Eerste kaars Chanoeka aangestoken
De kruistochten uit de naam van Jezus was ook weinig liefde te bekennen.. Ik ken wel een paar moslims waar de meeste christenen nog wat van kunnen leren..
Eerste kaars Chanoeka aangestoken
De kruistochten uit de naam van Jezus was ook weinig liefde te bekennen.. Ik ken wel een paar moslims waar de meeste christenen nog wat van kunnen leren..
Jongen (15) overleden na steekpartij
Oordelen is zo gemakkelijk. Dit is een afschuwelijke gebeurtenis, uiteraard voor alle familie en bekenden van het slachtoffer, maar ook voor de families van de daders, niemand voedt zijn kind zo op...
Jongen (15) overleden na steekpartij
Sommigen geven jeugdzorg en de politiek hiervan de schuld. Allereerst is dat vooringenomen. Ten tweede weten wij niets over de daders. Dus ook niet of zij al in het jeugdzorgcircuit zitten. Om dan ...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer