advertentie
Lelystad 22 mei 2017
Een politieauto was maandagmiddag betrokken bij een botsing in Lelystad. De politieauto kwam rond 16:30 uur in botsing met een zwarte bestelbus op de kruising van de Zuigerplasdreef met de Voorstraat. Volgens een ooggetuige raakte er niemand gewond. Beide voertuigen konden ondanks blikschade verder rijden.
Noordoostpolder 22 mei 2017
De rechtbank in Lelystad gaat zich minimaal zes weken buigen over de vraag of een dertigtal boeren uit Noordoostpolder wel een overeenkomst hebben met Westermeerwind BV. Dat is van belang om te bepalen welke rechten die boeren hebben om deel te kunnen nemen in het buitendijkse windpark bij Noordoostpolder. De boeren gaan er vanuit dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over deelname en de hoogte van de vergoedingen. Volgens ontwikkelaar Westermeerwind BV is dat niet het geval. Participatie in het windpark vertegenwoordigt een waarde van tientallen miljoenen euro's.  De rechtszaak in Lelystad werd druk bezocht. Veel aanhangers van beide partijen waren aanwezig. De boeren stonden in het jaar 2000 nog schouder aan schouder om het windpark te realiseren.
Lelystad 22 mei 2017
Mensen die een scootmobiel willen lenen van de gemeente Lelystad, kunnen deze voortaan thuisbezorgd krijgen. De scootmobiel wordt bezorgd en opgehaald door medewerkers van het werkbedrijf Lelystad. Voorheen moesten mensen die een scootmobiel wilden lenen op eigen kracht naar een uitleenpunt. Deze onhandige situatie is aangekaart door Gehandicapten Overleg Lelystad. De huidige oplossing is afgekeken van de gemeente Noordoostpolder, daar bestaat de bezorgdienst al een paar jaar. Er blijven ook twee uitleenplaatsen voor de scootmobielpools open, die bij de Hanzeborg en De Hoven. Sinds 2012 is Lelystad begonnen met speciale scootmobielpools. Bewoners hebben namelijk recht op een vergoeding van de gemeente als ze slecht ter been zijn, maar al deze individuele scootmobiels kosten te veel geld. Door pools in te stellen voor mensen die slechts af en toe een scootmobiel nodig hebben hoopte Lelystad geld te besparen.   In totaal zijn er 10 scootmobiels beschikbaar voor de bezorgdienst van het werkbedrijf. Het gebruik er van is gratis, maar het is alleen voor noodzakelijk gebruik.
advertentie
advertentie
Lelystad 22 mei 2017
Caroline Prins (60) komt uit een scheiding en is veertig jaar geleden in Lelystad komen wonen. Haar ex man lichtte haar voor 216.000 euro op. Als gevolg van de scheiding was ze niet alleen berooid maar ook erg eenzaam. IDO hielp de Lelystadse met het wegwerken van haar schulden en om weer contact te krijgen met nieuwe mensen.  Deze week besteedt Omroep Flevoland ruim aandacht aan het werk van het IDO. Prins  gaat tegenwoordig drie keer per week naar de Open Haven. Toch resteert er nog steeds een stukje eenzaamheid. "Je komt altijd terug alleen in je huis. En er zijn dagen bij dat je niemand spreekt", vertelt ze.
Lelystad 22 mei 2017
De landelijke organisatie achter de NL-Alert stelt een onderzoek in naar de verspreiding van waarschuwingen rond een asbestbrand in Lelystad. Dat gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Flevoland. Rond de brand in een voormalige PTT-huisje in Lelystad-Haven werden maandag door de Veiligheidsregio in totaal vier NL-alerts verstuurd. Een aantal omwonenden en aanwezigen in het gebied rond de brand bleek niet alle vier die berichten te hebben ontvangen. Op basis van de rook en de windrichting werden de berichten verstuurd naar een driehoekig gebied tussen de brand en de Westerdreef en de Houtribdreef. Ontvangers in de Kempenaar kregen geen alerts, omdat de rook niet hun kant op waaide. Volgens de veiligheidsregio zijn alle vier de berichten in precies hetzelfde gebied verspreid. In de eerste twee berichten werd gewaarschuwd voor de brand en geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. In het derde bericht werd gemeld dat de brand onder controle was. Daarna volgde nog een bericht dat het incident achter de rug was. Door de brand is in de directe omgeving van het huisje asbest vrijgekomen. De omgeving is afgezet. De eigenaar van het huisje moet zorgen dat dit wordt opgeruimd.
Dronten 22 mei 2017
Rijkswaterstaat gaat geen extra onderzoek doen naar twee aanrijdingen bij werkzaamheden aan de A6 afgelopen weekend. Volgens een woordvoerder werd er ruim voor de werkzaamheden al gewaarschuwd en voldeden de borden en afzettingen aan alle richtlijnen. Door medewerkers van Rijkswaterstaat zou zaterdag wel herhaaldelijk zijn vastgesteld dat veel automobilisten met hoge snelheid op de werkzaamheden af reden. Volgens Rijkswaterstaat is er na het eerste ongeval tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug nog een extra tekstkar met een waarschuwing geplaatst. Twee ongevallen Onafhankelijk van elkaar vonden zaterdag twee ongevallen plaats op de Ketelbrug. In beide gevallen gebeurde dat in de staart van de file voor de afslag Urk/Nagele. Verkeer werd daar van de A6 geleid, omdat de snelweg richting Emmeloord een nieuwe asfaltlaag kreeg.  Drie gewonden Kort na 13.00 uur kwamen zaterdagmiddag op de Ketelbrug een camper en een personenauto met elkaar in botsing. Rond 15:30 uur was het opnieuw raak op de brug. Ditmaal reed een personenauto achterop een touringcar. Drie inzittenden van de auto raakten gewond en de snelweg bleef tot na 18.00 uur vanaf Lelystad dicht.  De politie heeft het tweede ongeval onderzocht. Volgens een woordvoerder moest de buschauffeur vaart minderen voor de file die na de brug ontstond. De bestuurder van de achteropkomende auto heeft dit vermoedelijk te laat opgemerkt.
Almere 22 mei 2017
In Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond aandacht besteed aan de dode vrouw die op 30 april in het Veluwemeer werd gevonden. De 43-jarige Esther Paul uit Almere is vermoord, maar de politie heeft nog niemand aangehouden. Ook blijkt dat nu dat ze enkele dagen voor haar dood was ondergedoken. Esther Paul verbleef op een camping in Biddinghuizen, op hemelsbreed zo’n 8 kilometer van de plek waar haar lichaam werd gevonden. Morgen zet de politie in Opsporing Verzocht de tot nu toe bekende tijdlijn rond Esther’s dood op een rij. Inmiddels is uit onderzoek duidelijk dat ze zaterdagmiddag 29 april rond 5 uur nog in leven was. Esther Paul is de afgelopen jaren meerdere keren betrokken geweest bij politie-onderzoeken naar hennepteelt. Sinds een voorbijganger het lichaam van de vrouw zag drijven bij de Harderdijk is er een groot rechercheteam op de zaak gezet. Uit sectie bleek dat ze door geweld om het leven is gekomen. Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond uitgezonden om 21:30 op NPO1.
Almere 22 mei 2017
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit de VVD-fractie in de Almeerse gemeenteraad. Hij zegt het vertrouwen op in de nieuwe fractievoorzitter Hilde van Garderen. In een open brief aan de fractievoorzitter schrijft hij dat meerdere recente gebeurtenissen binnen de fractie hebben geleid tot een onherstelbare vertrouwensbreuk. Volgens Hengstman ontbreekt het Van Garderen aan de kwaliteit om een verbindende factor te zijn. Hij vraagt haar om af te zien van haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hengstman gaat verder als zelfstandig raadslid.  Hilde van Garderen volgde in maart Miranda Joziasse op als fractievoorzitter. Volgens Rutger Hengstman is de 'gezelligste en leukste fractie sindsdien veranderd in een fractie met een verdeel en heers sfeer'.  Aanleiding voor zijn beslissing is volgens Hengstman onder meer het vertrek van fractieassistent Paul van der Starre. Van Garderen zou in de pers hebben gesuggereerd dat de hele VVD-fractie van Van der Starre af wilde, maar dat is volgens Hengstman niet waar. Vervolgens zou de fractie per mail het verzoek hebben gekregen de lezing van Van Garderen te ondersteunen. Maar Hengstman zegt dat hij weigert in opdracht van de fractievoorzitter te liegen.  Hilde van Garderen laat via Twitter weten verrast te zijn door dit besluit.
Urk 22 mei 2017
De veiling van het eerste kistje meischol op Urk heeft maandag 102.000 euro opgeleverd. Het geld gaat naar de stichting Schreeuw om Leven, die zich inzet tegen abortus en euthanasie. De stichting staat vrouwen bij die om financiële redenen een abortus willen plegen. Door ze financieel te steunen hoopt de stichting dat ze daar van afzien.  Promotie De veiling van de meischol is opgezet als PR-moment en is de aftrap van de periode waarin de Noordzeeschol op zijn best in. Met name in Duitsland is de ‘Meischolle’ een bekend fenomeen. Ook de rest van de week zijn er op Urk activiteiten ter promotie van de Noordzeevis. Dit met zaterdag als hoogtepunt de traditionele Vlaggetjesdag.  Bejaardentehuis De 102.000 euro die het eerste kistje heeft opgeleverd is niet afkomstig van één koper. Er werd geveild via een systeem waarbij alle biedingen bij elkaar worden opgeteld. Een systeem dat vaker gebruikt wordt bij veilingen voor het goede doel. De laatste bieder mag de schol daadwerkelijk mee naar huis nemen. In dit geval was dat Simon Weerstand. Hij geeft de schol weg aan een bejaardentehuis op urk.  BN'ers  Bij de veiling waren onder andere schaatsers Ronald en Michel Mulder aanwezig. Zij hielpen de veilingmeester met het in goede banen leiden van de biedingen. Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij was naar Urk gekomen. Het was de bedoeling dat ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers erbij zou zijn, maar hij was nodig in Den Haag vanwege de kabinetsformatie.
Flevoland 22 mei 2017
Drie vlogs van Flevolandse basisscholen horen bij de beste tien inzendingen van een landelijke vlogwedstrijd voor Veteranendag. Het gaat om twee video's van Het Lichtschip in Ens en om één van De Optimist in Lelystad. Op 2 juni wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnende klas mag op 24 juni de opening van Veteranendag bijwonen in de Ridderzaal in Den Haag, samen met koning Willem-Alexander. Het Nationaal Comité Veteranendag en het Veteraneninstituut organiseren de wedstrijd om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen.  Vlogs Het Lichtschip in Ens Vlog De Optimist in Lelystad
Almere 22 mei 2017
Schrijfster Ilse Ruijters uit Almere is met haar thriller 'Later als ik dood ben' een van de vijf kanshebbers op De Gouden Strop. Vorige maand was al bekend dat ze op de longlist voor de prestigieuze prijs staat, nu staat ze ook op de shortlist.  'Later als ik dood ben' is een psychologische thriller over een vrouw die ontdekt dat haar verleden anders in elkaar steekt dan ze altijd gedacht heeft. De zoektocht naar antwoorden leidt onder andere naar een tbs kliniek.  De andere kanshebbers zijn Donald Nolet, Simon de Waal, Anita Terpstra en Felix Weber. Volgende maand wordt de winnaar bekend. Die krijgt een bedrag van 10.000 euro.
Lelystad 22 mei 2017
Het is druk op de spreekuren in Lelystad voor mensen die financiële problemen hebben. De spreekuren zijn begin vorig jaar ingesteld en er kwamen gelijk veel mensen op af. In het eerste jaar 747, in de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er al 537.  Mede door de economische crisis hebben veel huishoudens betalingsachterstand opgelopen. Op eigen kracht lukt het vaak niet om uit de problemen te komen. Voor de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) was dat aanleiding om met de spreekuren te beginnen.  Vrijwilligers Gezien de grote toeloop zijn de afgelopen tijd meer vrijwilligers aangetrokken. Ook is het aantal plekken waar spreekuren worden gehouden uitgebreid, van vier naar zeven wijkcentra. Het inzetten van vrijwilligers blijkt een groot succes, zegt coördinator Cynthia Hoogveld van MDF. "Het zijn vaak mensen met een financiële achtergrond die hun kennis graag willen gebruiken om mensen met schulden te helpen." Op de klok kijken Vrijwilligers hebben volgens Hoogveld nog een ander voordeel: "Ze kunnen alle tijd nemen voor hun cliënten omdat ze niet op de klok hoeven te kijken. Dat is wat anders dan wanneer je bij een professional komt, die op de tijd moet letten."
Flevoland 22 mei 2017
Als het aan de provincie ligt, komt er een grote grondruil in Flevoland. Het land van veel boeren ligt nu versnipperd in de polders, waardoor ze grote afstanden moeten afleggen met hun zware werktuigen. Een ruil zou ervoor kunnen zorgen dat de kavels dichter bij elkaar komen te liggen. De provincie werkt aan een plan dat na de zomer naar buiten komt. Schaalvergroting zorgde voor versnippering Bij het ontstaan van de polders is het gebied zo ingedeeld dat land en boerderij naast elkaar lagen. Dat dit niet meer zo is, komt door de schaalvergroting in de landbouw. Veel kleine ondernemers zijn gestopt en hun grond is bij andere bedrijven gevoegd. Die liggen niet altijd even dichtbij. Noordoostpolder groot voorstander kavelruil Vooral in de gemeente Noordoostpolder ligt de grond van boeren verspreid. Die gemeente hoopt daarom dat de kavelruil lukt. Het verplaatsen van de zware landbouwwerktuigen is volgens de gemeente gevaarlijk voor het verkeer in de dorpen en op de soms smalle polderwegen. Wethouder Poppe steunt daarom het initiatief van de provincie. Rijksvastgoedbedrijf positief Bijna alle landbouwgrond in Flevoland is in eigendom van het Rijk. Het Rijksvastgoedbedrijf zegt positief te staan tegenover een kavelruil. “Als boeren een ruilvoorstel hebben, zijn we bereid daaraan mee te werken”, zegt woordvoerder Frank Wassenaar. “Maar wel op voorwaarde dat we er niet slechter van worden. Ook als er een ruil is met een boer met land dat niet van ons is, willen we medewerking overwegen.”
Landelijke coördinator onderzoekt NL-Alerts asbestbrand
Nu wordt er al gesproken over een asbestbrand terwijl hier nog een onderzoek naar gaande is of deze is ondertussen al afgerond, de bewoners weten weer eens niets of er inderdaad asbest aanwezig is ...
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit VVD-fractie
Eindelijk een frisse wind door deze local hobbyclub... werd hoog tijd! Tóch had het de heer Hengstman gesierd om gewoon geheel te vertrekken i.p.v. weer een splinterzetel in te nemen... maar j...
Kampenaar wint frikandellenwedstrijd met 24 stuks
De taal is eigendom van de gebruiker. Taal is ook voortdurend aan verandering onderhevig, anders zouden we allemaal nog een soort Germaans spreken. Overigens ken ik het woord 'Frikadel' (zo...
102.000 euro voor eerste kistje meischol
Vrij samenleving? Ongeboren kinderen vermoorden, is dat vrij? Dwazen in deze maatschappij, jullie weten niet wat jullie zeggen doen en steunen, komt ervan als mensen zelf recht in hand nemen en hem...
Ruijters bij laatste vijf boekenprijs Gouden Strop
Mijn leraar Nederlands vertelde ooit dat vrouwen geen dialogen kunnen schrijven. Sindsdien mijd ik autrices als de pest.
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit VVD-fractie
Zit die M. Rutte ook in de gemeenteraad van Almere soms?
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit VVD-fractie
Je kan veel dingen over de PVV zeggen, maar (helaas) niet dat dat een splinterpartij is. Hengstman is trouwens ook geen partij. Hij zit gewoon de periode uit als 1-mansfractie.
Raadslid Rutger Hengstman stapt uit VVD-fractie
Die kan mooi vriendjes worden met de Fractie Van Dijk.
Organisatie haalt overgebleven voedsel op bij RAI
Zending over Grenzen: eind vorige week zijn we drie volle dagen druk bezig geweest om alle spullen te sorteren die we via jullie hebben gekregen. Té veel om alleen voor onze eigen klanten te h...
102.000 euro voor eerste kistje meischol
En het ongeboren kindje? Wat mooi dat Schreeuw om Leven opkomt voor dat kleine individu dat geen rechten heeft in Nederland. En dat ze hulp bieden; het liefst voor maar ook na een abortus.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer