Bewoners Oosterwold krijgen waarschijnlijk naheffing 21% btw

ALMERE • Wo 9 mei 2018 | 13:23 • Woensdag 9 mei 2018 | 13:23

Er heerst veel onduidelijkheid over een eventuele naheffing van 21% btw over de aanschafprijs van gekochte grond bij de bewoners van Almere Oosterwold. Honderden mensen hebben de afgelopen jaren kavels gekocht zonder btw te betalen. Door een wijziging in de Europese wetgeving moeten zij waarschijnlijk de 21% btw alsnog betalen.

Wat is Oosterwold?


Oosterwold is een gebied van 4.300 hectare en ligt aan de oostkant van Almere. Daar mogen geïnteresseerden grote stukken grond kopen tegen zeer lage prijzen. Ook hoeven zij geen 21% btw te betalen. De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Zo zijn de kopers zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte. Zaken als bestrating, verlichting en riolering vallen daaronder. Ook mogen de bewoners niet het hele kavel bebouwen. Slechts een klein deel van het perceel is bestemd voor het bouwen van bijvoorbeeld een woning. De rest van de kavel moet een agrarisch karakter hebben. Het verbouwen van groenten en fruit is een voorbeeld ervan. 

Wat is het probleem?


Voor de verkoop van kavels in Oosterwold heeft de gemeente Almere de zogeheten 17.4 regeling (PDF) toegepast. Op grond van deze regeling wordt er geen btw in rekening gebracht.
Sinds 1 januari 2017 bestaat de vraag of de gemeente Almere deze uitzondering mag toepassen. Aanleiding was een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waardoor 21% btw waarschijnlijk afgerekend moet worden op gronden als die in Oosterwold. 

Krijgen bewoners een blauwe envelop op de deurmat? 


Het is nog niet helemaal duidelijk of bewoners van Oosterwold daadwerkelijk 21% btw moeten betalen. De belastingdienst onderzoekt nog welke gevolgen de uitspraak van het Europese Hof van Justitie precies heeft. 

Wat doet de gemeente Almere?


De gemeente Almere is nog steeds van mening dat de toepassing van de 17.4 regeling correct is maar heeft zichzelf wel ingedekt tegen een eventuele naheffing.

In een nieuwsbrief aan de bewoners van Oosterwold schrijft de gemeente het volgende: “De afgelopen maanden is ons diverse keren gevraagd of er vanaf 1 januari 2017 btw afgerekend moet worden over de grond. Dit is niet het geval”.

In dezelfde nieuwsbrief zegt de gemeente verder dat "Mocht de fiscus op enig moment toch btw in rekening brengen, dit volledig voor rekening van de koper is. De gemeente heeft geen invloed op de besluiten die de Belastingdienst hierover neemt en kan dit risico niet op zich nemen."

Verder heeft de gemeente de notarissen verzocht elke koper van de grond in Oosterwold erop te wijzen dat de belastingdienst onderzoek doet of het niet betalen van de btw correct is. Deze mededeling staat ook in koopcontracten, zegt één van de kopers. 

Kopers maken zich zorgen over ontstane situatie.


Op de Facebook-pagina Almere Oosterwold waar bewoners hun ideeën en ervaringen met elkaar delen, hebben velen hun zorgen geuit over de ontstane situatie. Veel mensen hebben grote kavels gekocht en vrezen veel geld te moeten betalen aan de fiscus. 

Buurtbewoner Thijs Rijsbergen zegt: "Wij hebben zo’n 2.000 vierkante meter hier gekocht. Als wij hierover 21% btw moeten betalen, dan moeten wij zo’n 12.000 euro ineens ophoesten. Dat geld hebben wij niet". 

Zijn buurman Reinier Vaneker en zijn vrouw hebben 3.700 vierkante meter gekocht. Als btw wordt gerekend op hun kavel moeten zij zo'n 25.000 euro betalen. Vaneker zegt: “Daar zit ik niet op te wachten. Als deze btw doorgaat, ontstaat er een enorme gat in ons budget”. Als wij dit eerder wisten, hadden wij wellicht een andere keuze gemaakt.  

Belastingadviseur: datum oplevering grond is belangrijk


Willem Schutte verbonden aan NOB, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs zegt: "Mensen die voor 1 januari 2017 kavels kochten en opgeleverd kregen, hoeven zich geen zorgen te maken over de ontstane situatie. Mensen die na 1 januari 2017 kavels hebben gekocht, krijgen mogelijk te maken met 21% btw. Dan is de vraag of de kopers belasting moeten betalen over de hele kavel of alléén over het stukje grond waar de woning is gebouwd".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel