Fipronilrapport: Voedselveiligheid niet op nummer één

FLEVOLAND • Ma 25 juni 2018 | 22:46 • Maandag 25 juni 2018 | 22:46

Niet alleen de eiersector, maar ook de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan. Dat concludeert een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager die onderzoek heeft gedaan naar de fipronil-crisis van vorig jaar. Sorgdrager stelt daarnaast vast dat het toenmalig kabinet de Tweede Kamer niet goed heeft geïnformeerd. 

Honderden pluimveebedrijven moesten vorig jaar tijdelijk of geheel op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil, een giftige stof dat gebruikt werd als ontsmettingsmiddel, was aangetroffen in eieren. Ook Flevolandse bedrijven werden door het schandaal getroffen. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend uit Barneveld het had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan. 

Volgens de commissie is er bij toezichthouder NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) te weinig aandacht voor voedselveiligheid. De NVWA reageerde niet adequaat op drie signalen eind 2016 en begin 2017, waardoor Chickfriend verder kon gaan met het bestrijden.

Ook de ministeries die verantwoordelijk zijn voor volksgezondheid en voedselkwaliteit (VWS en LNV) hebben niet juist gehandeld. In het rapport valt te lezen dat Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Kamer onvolledig hebben geïnformeerd en een 'vertekend beeld van de situatie is geschetst'.

Alarmbellen


Volgens de commissie hadden bij de pluimveehouders alarmbellen moeten gaan rinkelen toen er ineens een middel op de markt kwam tegen het bloedluis bij kippen. Experts zijn namelijk al decennia vergeefs op zoek naar een remedie tegen bloedluis. Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico’s voor de volksgezondheid. “Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid”, aldus Sorgdrager.

Vanwege de crisis werden er 3,5 miljoen kippen gedood en zijn er 102 miljoen eieren vernietigd. 359 bedrijven raakten besmet. Op dit moment zijn er nog 9 bedrijven geblokkeerd en zijn er 105 gedeeltelijk geblokkeerd. Fipronil kan bij de mens schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Tijdens de fipronil-crisis is er niemand ziek geworden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel