Pluimveehouder Franken: "Makkelijk gezegd dat we naïef waren"

SWIFTERBANT • Di 26 juni 2018 | 17:02 • Dinsdag 26 juni 2018 | 17:02

Pluimveehouder Pieter Franken uit Swifterbant vindt het maar moeilijk te verteren dat de schuld van de fipronilcrisis gedeeltelijk bij de boeren wordt neergelegd. Dat zegt Franken een dag na de presentatie van het rapport van oud-minister Winnie Sorgdrager. Uit dat rapport kwam naar voren dat alle betrokkenen de voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel hadden staan.

"Grotendeels kan ik me vinden in de uitspraken van mevrouw Sorgdrager, alhoewel het toch lastig is dat wordt gezegd dat we naïef zijn geweest. Als mensen fraude plegen is het ontzettend moeilijk om dat in de gaten te hebben." Franken doelt op het bedrijf Chickfriend. Deze onderneming uit Barneveld had een middel ontdekt tegen bloedluis bij kippen. Iets waar al decennialang naar werd gezocht.  

Etherische olie


"Voor mijn gevoel werkte ik met gecertificeerde mensen die etherische olie, zo biologisch als ik weet niet wat, gebruikten tegen bloedluis", verklaart Franken zijn keuze voor Chickfriend. "Klaarblijkelijk moet je daar dus nog scherper op zijn, ook al doe je zaken met bedrijven die alle papieren hebben." 

In het fipronilrapport staat: "De bedrijfstak heeft de neiging zich in de rol van slachtoffer te plaatsen en niet in die van verantwoordelijke." Een harde conclusie waar Franken moeite mee heeft. "Het is erg makkelijk om te zeggen dat je beter had moeten weten en dan de rekening bij ons leggen."

Rol NVWA 


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit reageerde volgens Sorgdrager niet adequaat op signalen eind 2016 en begin 2017. Franken: "Dat neem ik ze zeer zeker kwalijk. Als ze hadden gezegd dat er verdenkingen waren bij dat bedrijf, dan was ik daar nooit mee in zee gegaan."

Naast de fipronilcrisis, die in juni 2017 uitbrak, werd de familie Franken twee keer geconfronteerd met vogelgriep en brandde eind augustus 2017 de kippenschuur uit. Begin dit jaar liet Franken weten dat ze weer aan de slag willen met kippen, maar er was de nodige onduidelijkheid. "We hebben de vergunningen aangevraagd en gaan met volle moed verder", liet Franken dinsdagmiddag weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel