Rechter heeft zware kluif aan geschil volkstuinvereniging

LELYSTAD • Do 26 juli 2018 | 19:32 • Donderdag 26 juli 2018 | 19:32

De rechter in Lelystad heeft donderdag tevergeefs geprobeerd een geschil binnen volkstuinvereniging Ons Genoegen buiten de rechtszaal om op te lossen. De partijen bleken hier tijdens een kort geding niet toe bereid.

Binnen de vereniging is een scheuring ontstaan. Dat komt door de kapotte drainage bij het volkstuinencomplex. Het drainagesysteem is volgens het bestuur van 'Ons Genoegen' in 2014 doorgespoeld, maar dat heeft niet voldoende geholpen. Het bestuur vindt dat zij niet alles zelf hoeft op te knappen. 

Enkele leden hebben een interim-bestuur in het leven geroepen en het zittende bestuur en voorzitter Sake Haagsman aan de kant geschoven. Ze zeggen dat het zevenkoppige zittende bestuur niet volgens de juiste procedure zou zijn benoemd. Haagsman en zijn bestuur eisten in functie te kunnen terugkeren, omdat juist het interim-bestuur volgens hen niet rechtsgeldig is. Het zittend bestuur wil weer toegang krijgen tot het volkstuinencomplex , de financiën en alle andere zaken. Op die manier kan een onderzoek naar mogelijke financiële malversaties in het verleden worden afgerond en kan de orde binnen de vereniging worden hersteld, stelt voorzitter Haagsman. Want echt gezellig is het allemaal niet meer op de tuin, erkennen beide partijen. 

Protestactie


Aanhangers van het interim-bestuur hielden voor de zitting buiten bij de rechtbank een protestactie. Ook boden ze aan de rechter een petitie aan. De rechter kon daar niet zoveel mee, omdat zij niet kon controleren of de handtekeningen wel door leden van Ons Genoegen waren gezet.

Tijdens de zitting liet de rechter doorschemeren dat Haagsman juridisch gezien terecht bestuurder is. Als de leden het daar niet mee eens zijn, moeten ze hem uit zijn functie zetten op de manier die in de statuten staat aangegeven. Dat is nu niet helemaal correct gebeurd, vermoedt zij.

De rechter neemt over een week een besluit over de kwestie. Mocht Haagsman dan toch als voorzitter aanblijven, dan zullen de leden volgens het interim-bestuur hem binnen no-time eruit wippen in een algemene vergadering, die wel aan de regels voldoet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel