Flevolandse jongeren vinden de weg naar de bibliotheek weer

FLEVOLAND • Do 2 maart 2023 | 14:39 • Donderdag 2 maart 2023 | 14:39

Het aantal bezoeken van Flevolanders aan de bibliotheek is vorig jaar fors gestegen. Verder zijn de meeste leden jonger dan 18 jaar, blijkt uit cijfers van de FlevoMeer Bibliotheek. In 2022 werden de afdelingen in Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde in totaal bijna 960.000 keer bezocht, terwijl het aantal in 2018 nog op ruim 905.000 lag.

In de coronajaren daalde het aantal bezoekers doordat de bibliotheken toen een tijd lang dicht waren. Daarna steeg het aantal bezoekers weer. Het aantal leden van de bibliotheek lag vorig jaar op bijna 64.000, 1.000 meer dan in 2018. Toen was het merendeel van de bezoekers ouder dan 18 jaar, maar vorig jaar waren de meeste leden juist jonger dan 18.

Sociale media en Netflix
Volgens Janine van Loenen, adviseur Geletterdheid bij de FlevoMeer Bibliotheken, heeft de toename onder jongeren meerdere oorzaken. Zo is volgens haar het leesplezier toegenomen doordat jongeren elkaar inspireren om te lezen. Ook de social media hebben effect. Onder meer op de app TikTok stimuleren jongeren elkaar om bepaalde boeken te gaan lezen, of praten ze over boeken. Verder hebben streamingsdiensten zoals Netflix invloed op het leesgedrag. "Veel series op Netflix zijn op boeken gebaseerd", zegt Van Loenen. Ze wijst op series waarbij het laatste deel nog niet verfilmd is, maar waarvan al wel een boek is. Jongeren kiezen er volgens haar daardoor vaker voor om het boek alvast te lezen.

"Het suffe van lezen gaat er daardoor best wel wat af", zegt Van Loenen. Bij de FlevoMeer Bibliotheek wordt daarop ingespeeld. Een boek aanschaffen is best duur, maar als jongere kun je gratis lid worden en de boeken lenen", stelt Van Loenen. "De drempel om een boek te kopen is soms wat hoog, maar bij de bibliotheek kun je het gewoon lezen. Het is wat grijpbaarder en wat laagdrempeliger."

De bibliotheek heeft vorig jaar ook veel nagedacht over welke boeken onder jongeren populair zijn. Daarbij wordt ook steeds meer naar hun mening gevraagd. Zo kwamen in Noordoostpolder drie jongeren bij de bibliotheek die graag Engelstalige boeken lezen. "Hoe fijn is het dat ze dan met elkaar verhalen kunnen uitwisselen en de bibliotheek kunnen adviseren", zegt Van Loenen.

Meer samenwerking met scholen
Naast de invloed van sociale media en de input van jongeren zelf heeft de samenwerking met scholen volgens Van Loenen ook veel effect. "De scholen zien in de cijfers van de leerlingen terug dat ze toch best wel een knauw over hebben gehouden aan de coronatijd", zegt ze. De taalvaardigheid gaat achteruit. Dat heeft volgens Van Loenen meerdere oorzaken, waaronder het gebruik van mobiele telefoons, maar ook straattaal.

De scholen werken samen met de bibliotheek om te zorgen voor leesbevordering en meer plezier in het lezen. Een van de doelen is dat iedere leerling een gratis lidmaatschap krijgt. "Steeds meer scholen zeggen dat de drempel om naar de bibliotheek te gaan lager wordt gemaakt", zegt Van Loenen. "Dat het effect heeft, zien wij terug in onze jaarcijfers. Bibliotheken krijgen een beter imago. De populariteit van lezen neemt toe. Het is lang niet overal meer zwaar, maar geeft steeds meer plezier. Soms is het ook even fijn om van het scherm af te zijn."

Almere: ook toename jongerenleden door activiteiten
Ook bij de Nieuwe Bibliotheek in Almere zijn meer jongeren lid van de bibliotheek. Een woordvoerder denkt dat dit komt omdat zij actief inzetten op activiteiten voor jongeren, zoals komedieavonden. Ook kunnen jongeren in de bibliotheek studeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel