Politiek bezorgd maar niet verrast over tekort renovatie Poldertoren

EMMELOORD • Di 18 april 2023 | 6:13 • Dinsdag 18 april 2023 | 6:13

"We zijn helaas ingehaald door de markt." Dat zegt wethouder Toon van Steen van de gemeente Noordoostpolder over het tekort van 1,1 miljoen euro om de Poldertoren in Emmeloord te renoveren. "Je ziet overal in de bouw dat de prijzen hoger uitvallen dan geraamd."

Door het tekort liggen de werkzaamheden aan de toren voorlopig stil. De gemeente heeft de opdracht door het tekort nog niet aan een aannemer gegund. Van Steen wil met de raad in gesprek over wat er moet gebeuren. "We willen kijken wat onze opties zijn en dan zullen we met een voorstel komen." Van Steen wil nog niet zeggen welke mogelijkheden hij ziet om het tekort op te lossen. "We zijn opties aan het onderzoeken. Zodra we die inzichtelijk hebben, dan gaan we daarmee naar de gemeenteraad."

'Potjes geld bij provincie of Rijk?'
De politieke partijen zeggen benieuwd te zijn naar die voorstellen. Diverse fracties zeggen dat zij niet voornemens zijn om het benodigde geld op tafel te leggen. "Wellicht dat er nog potjes geld beschikbaar zijn bij de provincie of bij het Rijk", zegt Jasper van Os van de VVD. "Als er geen extra geld beschikbaar komt vanuit de andere overheden, is het wat de VVD betreft wel een erg forse som om bij te leggen."

Ook Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder twijfelt of het nog wel zinvol is om opnieuw geld beschikbaar te stellen voor de renovatie van de toren. "We hebben er al 5,5 miljoen in zitten. En dan kom je natuurlijk wel op het punt van: moeten we nu nog 1,1 miljoen er bij instoppen."

Helder plan
Voor GroenLinks is extra geld beschikbaar stellen bespreekbaar. Maar dan moet het college wel met garanties komen, zegt Hylke Hekkenberg: "Als er een helder en goed plan onder ligt. En we willen wel zekerheid hebben hoe dat dan in de toekomst gaat."

Alle partijen zeggen het tekort heel onaangenaam te vinden, maar het bericht komt amper als een verrassing, zegt Marien van der Slikke van het CDA. "Op het dossier Poldertoren komt eigenlijk nooit meer iets als een verrassing. We hebben heel vaak gemerkt dat er een tekort is en dat er geld bij moet."

Het tekort werd maandagmiddag duidelijk. Eén van de twee toekomstige huurders van de Poldertoren liet vervolgens weten nog steeds interesse te hebben in het gebouw.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel