Toekomstige huurder Poldertoren trekt zich terug, renovatie gaat door

EMMELOORD • Vr 9 februari 2024 | 17:47 • Vrijdag 9 februari 2024 | 17:47

Een van de toekomstige huurders van de Poldertoren in Emmeloord trekt zich terug. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. Het gaat om architectenbureau KHV dat de meeste verdiepingen wilde huren, maar zegt dat de ruimte te klein is voor het bedrijf. Het terugtrekken van KHV heeft geen gevolgen voor de aankomende renovatie van het Rijksmonument, zegt de gemeente Noordoostpolder.

De Poldertoren moet in de loop van het jaar worden gerenoveerd. Een aannemer moet de aanhoudende lekkageproblemen in de watertoren uit 1959 aanpakken. Daarmee wordt de toren geschikt gemaakt voor incidenteel gebruik en verhuur aan commerciële partijen.

De gemeenteraad besloot in oktober tot de grote opknapbeurt. Daartoe had KHV, dat het ontwerp voor de renovatie maakte, een maand eerder opgeroepen. Hotel 't Voorhuys wil kamers maken op de zevende verdieping, KHV had het plan om de onderste zes verdiepingen te gaan huren. Beide ondernemingen tekenden een intentieverklaring.

De toren op De Deel


'Geld en vochtproblemen speelden niet mee'
KHV zegt nu dat het verwacht te snel uit zijn jasje te groeien in de Poldertoren. Dat komt omdat het architectenbureau in de afgelopen tijd is gegroeid van 15 naar 27 medewerkers en nog verder gaat groeien, aldus eigenaar Harm Korfker. "We zijn ingehaald door de tijd", zegt hij.

Korfker laat weten voor de kerst de balans op te hebben gemaakt in aanloop naar de aanbesteding voor de renovatie van de Poldertoren. Hij geeft aan dat uit berekeningen bleek dat KHV nu al vijf verdiepingen gaat bezetten en dat zes etages uiteindelijk te weinig zullen zijn. Geld of de vochtproblemen in het gebouw speelden volgens hem niet mee in het besluit.

De toren vanaf de Kampwal

Gemeente verwacht nieuwe huurder
Door het terugtrekken van KHV komt de renovatie niet onder druk te staan, benadrukt de gemeente. De opknapbeurt kan dit jaar nog van start gaan omdat de renovatie en de invulling van de Poldertoren los van elkaar staan, laat een woordvoerder weten.

Wethouder Toon van Steen van Noordoostpolder verwacht dat er voor de vrijkomende verdiepingen een nieuwe invulling komt. Dat is nodig om voor subsidie van de provincie in aanmerking te komen want die wil voor oktober 2025 een sluitend exploitatieplan zien.

Renovatie kost zo'n 2,5 miljoen euro
De opknapbeurt kost zo'n 2,5 miljoen euro. Daarvan komt 1,1 miljoen euro van het Rijk, negen ton van de provincie, 447.000 euro van de gemeente en 66.000 euro van Monumentenwacht.

De aanbesteding voor het project gaat deze maand van start. Het hangt van het vinden van een aannemer en de invulling van de toren af wanneer met de opknapbeurt wordt begonnen, aldus de gemeentewoordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel