Nagebouwd VOC-schip Batavia voor één keer bemand

LELYSTAD • Zo 18 februari 2024 | 17:16 • Zondag 18 februari 2024 | 17:16

Wat werd er allemaal gegeten in de zeventiende eeuw? En hoe ging de bemanning om met mensen die overleden op zee? Deze vragen konden zondag beantwoord worden door de bemanning van VOC-schip Batavia. Acteurs vertolkten eenmalig de verschillende rollen aan boord van het nagebouwde schip in Museum Batavialand in Lelystad.

Het museum hield een 'levende geschiedenisdag'. "Er wordt verteld over het eten aan boord, er staat een kok in de kombuis. De dagelijkse gang van zaken is te zien en dat brengt het schip echt tot leven," zegt Annemarie Pothaar van het museum.

De acteurs die op het schip verbleven zijn van Equipage De Delft. Zij beelden op zeventiende-eeuwse schepen uit hoe het leven toen was. Zo werd er op de Batavia ook uitgebeeld hoe ze met een overleden iemand omgingen.

"Die wordt ingenaaid in zeildoek, daar gaat wat ballast bij en dan wordt hij na een korte ceremonie overboord gezet", zegt een van de scheepslieden. De laatste steek van de naald ging dan door de neus. "Om te controleren of die wel echt dood is."

Extra beleving
Bezoekers vonden het interessant om alles in werking te zien en vragen te kunnen stellen over hoe het vroeger was, zegt Pothaar van Batavialand. "Ze willen even dat praatje aanknopen met de acteurs."

Een van de bezoekers vindt de acteurs een leuke toevoeging. "Ik ben ook weleens in Amsterdam in het scheepsvaartmuseum geweest, maar dat je mensen hier ziet rondlopen, dat is wel een extra ervaring."

Het voedsel dat scheepslui aten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel