Naast de Batavia komt tijdelijk nog een replica van een VOC-schip te liggen

LELYSTAD • Wo 20 maart 2024 | 13:48 • Woensdag 20 maart 2024 | 13:48

Bij Batavialand in Lelystad komt een tweede replicaschip uit de VOC-tijd te liggen. Naast de Batavia is binnenkort ook de Halve Maen te bewonderen. Publiek kan het nagebouwde ontdekkingsschip vanaf vrijdag 5 april tot het einde van de meivakantie op 12 mei bezoeken.

De Halve Maen komt aan de andere kant van de steiger te liggen, waar de Batavia al ligt. Mensen kunnen daardoor beide replicaschepen in één keer bezoeken.

"Veel mensen komen nu speciaal voor de Batavia bij ons langs", vertelt Robert Waagmeester van Batavialand. "Straks kunnen ze twee schepen zonder meerprijs bezoeken."

Hele meivakantie
Het museumschip heeft als ligplaats Enkhuizen en wijkt tijdelijk uit naar Lelystad. Als het replicaschip er de hele meivakantie ligt, kunnen ook gezinnen met kinderen erheen, aldus Waagmeester.

De laatste keer dat de replica van de Halve Maen in Batavialand aanmeerde, was volgens Waagmeester voor de coronacrisis.

Handel
De Halve Maen werd begin 17e eeuw gebruikt om handel naar het westen te drijven, terwijl de Batavia naar het oosten voer. Met ontdekkingsreiziger Henry Hudson aan boord opende het schip de handel met Amerika.

In Nederland zijn er nog een aantal eeuwenoude schepen nagebouwd. Naast replica's van de Batavia en de Halve Maen zijn dat de Amsterdam, Utrecht, Kamper Kogge en de Witte Swaen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel