Zeearenden broeden in Hollandse Hout, wandelpad afgesloten en ruiterpad aangepast

LELYSTAD • Ma 19 februari 2024 | 20:04 • Maandag 19 februari 2024 | 20:04

In het Hollandse Hout bij Lelystad is een wandelpad afgesloten vanwege een broedend zeearendenpaar. Ook de route van een ruiterpad is tijdelijk aangepast. De wandelroute blijft toegankelijk. Er is een omleidingsroute ingesteld.

De maatregelen zijn volgens Staatsbosbeheer genomen in een straal van 500 meter rond het nest. Bij het nest is ook een bewakingscamera geplaatst om verstoring te voorkomen. De maatregelen blijven tot juli van kracht, dan is het einde van het broedseizoen.

Broedende zeearenden komen in de Oostvaardersplassen en andere delen van de provincie al langer voor. Maar volgens boswachter Rosan op den Kelder is het de eerste keer dat de zeearenden een nest in het bos bouwen. De dieren zaten eerder in een boom in het moeras, maar die boom is omgewaaid.

Tjibbe Hunink/Staatsbosbeheer
Zeearenden broeden vroeg in het jaar. Ze beginnen al kort na de jaarwisseling met het maken van een nest. In de tweede helft van februari worden doorgaans de eieren gelegd.

Hoewel het nieuws over het nest ook uitnodigend kan werken richting vogelspotters, heeft Staatsbosbeheer toch besloten erover te berichten. Boswachter Op den Kelder hoopt dat het bericht zal leiden tot morele en sociale controle. Volgens haar is het heel belangrijk dat de vogels in het nest niet verstoord worden.

Landelijk zijn er op dit moment ruim dertig broedparen bekend. Over enkele weken moet duidelijk worden of de zeearend in het Hollandse Hout ook daadwerkelijk eieren heeft gelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel