Zorgen in Almere om stijgende aantal explosies, aantal misdrijven stabiel

ALMERE • Ma 18 maart 2024 | 20:59 • Maandag 18 maart 2024 | 20:59

De gemeente Almere maakt zich zorgen over de georganiseerde criminaliteit en het aantal jeugdigen dat in een crimineel circuit belandt. Het stijgende aantal explosies in de stad vraagt om extra aandacht. Dat staat in de 'Eerste Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda 2023-2026'.

In de rapportage houdt de gemeente jaarlijks bij hoe het staat met de veiligheid in de stad. Dat wordt gedaan op basis van cijfers en analyses. In de rapportage staat verder dat het over het algemeen goed gaat met de veiligheid in Almere, al zijn er zorgwekkende trends zichtbaar.

Misdrijven en overlastincidenten stabiel
Het aantal geregistreerde misdrijven en incidenten van overlast is relatief stabiel. Zo werden vorig jaar 41 misdrijven per 1.000 inwoners gepleegd. Dat is hetzelfde aantal als in 2022. Het aantal keren dat er overlast was bedroeg vorig jaar 21 per 1.000 inwoners. Dat is gelijk aan het jaar ervoor.

Volgens de rapportage heeft Almere lagere aantallen geregistreerde misdrijven en overlastincidenten dan in vergelijkbare steden zoals Arnhem, Eindhoven en Tilburg. Daarentegen kent Almere een relatief hoog aantal jeugdigen die verdacht worden van misdrijven.

In 2022 telde Almere 820 jeugdige verdachten. 120 van hen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel of verboden wapenbezit. Het gaat om jongeren in de leeftijd van de 12 tot 24 jaar. Almere scoort met de jeugdige verdachten hoger dan vergelijkbare steden.

Explosies
Vorig jaar werd Almere geconfronteerd met een forse stijging van het aantal zware explosies. In totaal waren het er 22. "Het waren allen zeer impactvolle incidenten", valt te lezen in het rapport.

Het gevolg is dat er verschillende maatregelen werden genomen om de openbare orde te handhaven, zoals het plaatsen van camera's, het sluiten van woningen en de inzet van extra personeel op het stadhuis.

De gemeente waarschuwt in het rapport dat de ontwikkelingen gevolgen kunnen hebben: "De komende tijd moet uitwijzen of er sprake is van een nieuwe werkelijkheid of een tijdelijk fenomeen. Indien het groeiend aantal explosies stabiliseert of doorzet, dan zal inzet van extra ambtelijke capaciteit noodzakelijk zijn om de openbare orde te kunnen blijven handhaven."

Promotie van Almere City FC
De gemeente zegt vorig jaar verschillende maatregelen te hebben genomen rond het Yanmar Stadion. Aanleiding was de promotie van Almere City FC naar de Eredivisie. Zo werd cameratoezicht ingesteld, de verlichting verbeterd en er is een extra route gerealiseerd om supportersstromen uit elkaar te kunnen houden. "Alle Eredivisiewedstrijden verliepen veilig."

Almere zegt ook te worden geconfronteerd met de gevolgen van landelijke en internationale ontwikkelingen die rechtstreeks impact hadden op de Almeerse samenleving. "Het conflict tussen Israël en Palestina is hier één prominent voorbeeld van."

Om veiligheidsredenen kan de gemeente bij bepaalde demonstraties advies vragen bij de politie. Het aantal betogingen waarbij om advies werd gevraagd, steeg van 16 in 2020 naar 33 in 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel