Reizigers staan achter actie treinpersoneel tegen geweld: "Zet die treinen maar drie uur stil"

LELYSTAD • Ma 15 april 2024 | 21:14 • Maandag 15 april 2024 | 21:14

Treinreizigers op het station in Lelystad herkennen het geweld waar medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen mee te maken hebben. Meerdere reizigers kunnen voorbeelden van incidenten noemen die zij hebben zien gebeuren.

"Ik heb een keer gehad dat zo'n conducteur werd aangevallen omdat een man zijn kaartje niet bij zich had of niet had betaald", vertelt een reiziger. Hij zegt dat de conducteur werd belaagd en dat zijn bril kapot werd geslagen. "Het was zielig voor die man."

Een andere reiziger zag een conducteur met een waterpistooltje besproeid worden. "Niet voor de grap bedoeld, gewoon echt om iemand boos te maken," zegt ze.

Een conducteur werd afgelopen zaterdagavond aangevallen tussen Delft en Den Haag Holland Spoor door een groep jongeren. De vrouw werd geschopt, geslagen en van een trap geduwd. Ook de machinist van de trein kreeg klappen. Naar aanleiding van dit incident, en andere soortgelijke incidenten, voert de NS komende zaterdagavond actie: vanaf 22.30 uur rijden er drie minuten lang geen treinen.

De treinstop is een signaal van de NS en de vakbonden om te laten zien dat ze het geweld tegen hun personeel niet langer tolereren. "Het kan zo niet langer", zegt NS-baas Wouter Koolmees. "Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega's. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen."

De reizigers op station Lelystad zijn van mening dat de treinstop een goed idee is. "Dat is een hele goede actie, ja", zegt een van hen. "Ik zou zeggen drie uur. Zet die treinen maar drie uur stil", zegt een ander.

Regionale busvervoerders overleggen nog of zij zaterdagavond aansluiten bij de actie van NS. Meer nieuws daarover wordt in de loop van dinsdag verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel