Aannemer die werkte aan paleis Het Loo gaat nu aan de slag met Poldertoren

EMMELOORD • Di 16 april 2024 | 13:18 • Dinsdag 16 april 2024 | 13:18

Eind dit jaar wordt gestart met de renovatie van de Poldertoren in Emmeloord. Draisma Bouw uit Apeldoorn gaat dat doen. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder.

Het Apeldoornse bouwbedrijf bereidt de komende tijd de opknapbeurt samen met de gemeente voor. Zo leert de aannemer in korte tijd de bouwkundige details van het Rijksmonument kennen, is het idee. 

De Poldertoren krijgt een opknapbeurt, zodat het te verhuren is. De aannemer moet onder meer de gevel impregneren, metsel- en voegwerk en technische installaties vervangen en extra ramen plaatsen.

Draisma Bouw is bekend met het renoveren en restaureren van monumentale gebouwen, zegt de gemeente. Zo werkte het bedrijf onder meer aan paleis Het Loo, de Grote Kerk en de Politieacademie in Apeldoorn.

De gevel krijgt een opknapbeurt

Het uitkijkplatform moet weer open

Grootste deel nog niet verhuurd
De renovatie moet eind volgend jaar klaar zijn. Dan wil hotel 't Voorhuys de zevende en achtste verdieping huren. Op beide etages moet een hotelkamer komen. Ook moet het na de opknapbeurt weer mogelijk zijn om het uitkijkplatform te kunnen bezoeken.

De gemeente is nog op zoek naar een huurder voor de onderste zes verdiepingen van de toren. Eerder was het de bedoeling dat architectenbureau KHV uit Emmeloord op deze etages zou komen maar deze onderneming trok zich in februari terug.

De renovatie was meerdere keren uitgesteld, terwijl KHV doorgroeide en om die reden te groot is geworden voor de toren.

Tekort is opgevangen met Rijksgeld
De kosten voor de opknapbeurt zijn 2,5 miljoen euro. Daarvan wordt 1,1 miljoen euro betaald door het Rijk. Dat haalde het geld uit een extra potje voor het opknappen van grote monumenten. Om die reden koos de gemeenteraad in oktober voor een uitgebreide renovatie van de Poldertoren.

Eerder ontstond juist een tekort van 1,1 miljoen euro, maar dat was voordat het Rijksgeld voor de renovatie werd toegekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel