Bus in Lelystad om inwoners te wijzen op signalen van criminele onderwereld

LELYSTAD • Di 16 april 2024 | 16:49 • Dinsdag 16 april 2024 | 16:49

Lelystedelingen konden dinsdag ervaren hoe een xtc-lab of cocaïnewasserij ruikt en eruitziet. In het Lelycentre stond dinsdag een bus waar bezoekers meer konden leren over de criminele onderwereld. Het doel is dat mensen sneller criminele activiteiten herkennen en melden.

Ondermijningsdeskundige Andries Boneschansker stond de hele dag bij de bus. "Ruik hier maar eens aan", zegt Andries aan een bezoeker. "Best lekker, het ruikt zoet. Een anijsgeur", constateert de bezoeker. Adries vult aan: "En amandel." Het blijkt de geur van een xtc-lab te zijn.

Kijkdoos over xtc-lab

Slimme jongens
Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld. Criminelen misbruiken 'gewone' bedrijven en organisaties, maar ook burgers voor hun strafbare activiteiten. "Criminelen zijn hele slimme jongens. Ze nemen eerst de tijd om jouw vertrouwen te winnen", legt Andries uit. "Pas daarna slaan ze toe. Ze gebruiken jou om hun criminele activiteiten uit te voeren."

Naast de geur, zijn er ook andere signalen waar mensen op kunnen letten. Een garage waar alleen ‘s nachts mensen zijn of bijvoorbeeld een bedrijf waar je alleen contant en zonder bon kunt afrekenen.

De gemeente Lelystad heeft de actie georganiseerd en vindt het belangrijk dat iedereen ogen en oren openhoudt. "We hebben de mensen in onze stad nodig om die signalen te zien en die ook te melden, zodat de criminelen niet de ruimte krijgen", vertelt burgemeester Mieke Baltus. "Vertrouw op je onderbuik gevoel. Twijfel je? Meld het alsnog", roept Baltus op.

De bus is onderdeel van de 'week tegen de ondermijning'. Hij staat aankomende zaterdag ook nog op de markt in de Gordiaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel