Waarom deelt Oostvaarderskliniek verhalen van tbs'ers op Instagram?

FLEVOLAND • Di 16 april 2024 | 19:33 • Dinsdag 16 april 2024 | 19:33

"Nadat haar man ervandoor gaat met een ander, raakt Eva in een diepe depressie. In een roes verstikt ze haar twee kinderen. Op dat moment is ze ervan overtuigd dat ze dood beter af zijn." Dit verhaal van 'Eva' is te lezen op de Instagram-pagina van de Oostvaarderskliniek in Almere. Waarom wordt dit soort informatie gedeeld?

Tijdens het scrollen tussen de mooie plaatjes en reclames kun je ze zomaar tegenkomen op Instagram: verhalen van tbs'ers. Inclusief duidelijke schetstekening en naam.

Naast het verhaal van 'Eva' heb je ook het verhaal van 'Anton': "Het gaat mis als Anton zijn baan kwijtraakt en schulden krijgt. Anton drinkt zich moed in en sleurt in een park een jonge vrouw van haar fiets. Hij is uit op haar bezittingen, maar het wordt een gewelddadige verkrachting. Haar blonde krullen wekken een onbedwingbare lust op. Na de eerste verkrachting, volgen er meer."

Het gezicht van tbs
De verhalen blijken niet uit de Oostvaarderkliniek zelf te komen maar van de website van TBS Nederland. Het gaat niet om echte personen, maar ze staan voor de vijf meest voorkomende tbs-patiënten die in tbs-klinieken verblijven. Het is een serie met de naam: 'Het gezicht van tbs.' Er is ook een podcastserie van gemaakt.

Dat het geen bestaande tbs'ers zijn is niet helemaal duidelijk als je de verhalen op Instagram tegenkomt. Pas als je doorklikt naar de landelijke website lees je dat het gaat om fictieve personen.

Er staat: 'Een tbs-patiënt is meer dan alleen het delict dat gepleegd is. De vijf personages zijn geïnspireerd op werkelijke verhalen van tbs-gestelden die opgenomen zijn (geweest) in de forensische psychiatrie.'

Op de website is naast het verhaal van de fictieve tbs'ers ook te lezen wat de gemiddelde leeftijd is, hoe lang ze in behandeling zijn en zelfs wat het IQ van dit soort patiënten is.

Inkijkje
Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de serie bedoeld om het tbs-systeem beeldend uit te leggen. "Tbs blijft namelijk een ingewikkelde wereld die achter hoge muren plaatsvindt. Daarnaast kunnen we extern nooit ingaan op persoonlijke verhalen uit respect voor slachtoffers en nabestaanden en om de privacy van de tbs-patiënt te waarborgen. Via deze campagne, met fictieve patiënten, kunnen we een inkijkje geven in de wereld van tbs."

De schetstekeningen die erbij staan zijn gemaakt door rechtbanktekenaar Petra Urban. Zij heeft de verhalen gelezen en op basis daarvan, en eigen ervaringen vanuit de rechtbank, er een gezicht bij getekend.

Op de website is ook te lezen hoe het verhaal van de patiënten afloopt. Over 'Eva' staat bijvoorbeeld: "Omdat de kans op herhaling van haar daad heel klein is, mag Eva na enkele 'begeleide rondjes om de kliniek' met onbegeleid verlof. Na een jaar gaat ze op zichzelf wonen met ambulante begeleiding vanuit de kliniek. Maar haar geschiedenis kán en wíl ze niet delen met anderen. Die hangt "als een schaduw" over al haar dagen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel