Bijen tellen in Flevoland, 'Gebruik een netje om ze te vangen'

FLEVOLAND • Wo 17 april 2024 | 16:33 • Woensdag 17 april 2024 | 16:33

Hoe gaat het met de bijen in Flevoland? Om op die vraag een antwoord te krijgen worden inwoners van Flevoland opgeroepen om deze week mee te doen met de nationale bijentelling. Via een website kunnen deelnemers aangeven welke bijen ze hebben gezien en hoeveel het er ongeveer zijn.

"70 procent van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door bijen", zegt Said Hamchout, biologische imker uit Lelystad die via instagram zijn duizenden volgers op de hoogte houdt. Bijen zijn van essentieel belang voor het ecologisch systeem.

"Minder bijen betekent minder voedsel en meer schaarste", zegt Hamchout. Daarom is het volgens hem van groot belang om elk jaar bij te houden hoeveel bijen er in Flevoland zijn en welke soorten het meest zijn gezien.

Bestrijdingsmiddelen
Al jaren gaat het niet goed met de bijen. Bestrijdingsmiddelen die onder meer in de landbouw worden gebruikt kunnen vernietigend zijn. "Een bij pikt dat op en neemt het mee naar z’n nest." Daar gaat het volgens Hamchout rond als een soort virus.

Veel bijen overleven op die manier de winter niet. De telling moet uitwijzen hoe groot dit probleem dit jaar is.

Verschillende soorten
Bijen lijken op elkaar, maar toch zijn er verschillen die makkelijk zijn te herkennen. Op de website van de Nationale Bijen-telling worden de verschillen in een kleine gids aangegeven. Daar is ook een formulier te downloaden waarop de getelde bijen genoteerd kunnen worden.

De meeste bijen die rondvliegen zijn waarschijnlijk die van de imkers. Maar daar vliegen ook wilde bijen tussen.

Een netje gebruiken
Over het van dichtbij bekijken van de bijen heeft de imker nog wat tips. "Gebruik een netje om ze te vangen". Na het bekijken kun je ze weer vrijlaten. Je kunt ook voorzichtig van dichtbij bekijken.

Bijen steken in de regel niet als je ze met rust laat. Als een bij toch ineens gaat vliegen en dichtbij komt, "ga dan niet slaan en maak geen snelle bewegingen." Bijen kunnen dit zien als een aanval en zullen dan veel eerder steken.

De nationale bijentelling duurt een week. Daar is bewust voor gekozen omdat bijen niet vliegen bij slechte weersomstandigheden. Op het moment dat het droog is, vliegen ze wel. Die momenten zullen vast de komende week voorbij komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel