Terwijl eerst bezuinigingen dreigden, houdt provincie nu mogelijk miljoenen over

FLEVOLAND • Di 7 mei 2024 | 13:16 • Dinsdag 7 mei 2024 | 13:16

De provincie Flevoland is een stuk optimistischer over haar financiële situatie voor de komende vier jaar. Waar eerst nog bezuinigingen dreigden door een tekort vanaf 2026, houdt de provincie naar verwachting nu zelfs miljoenen over.

Dat staat in de Perspectiefnota, die de financiële stand van zaken van dit moment vermeldt en vooruitkijkt naar de komende vier jaar.

Afgelopen herfst verwachtte de provincie in 2027 een tekort van 4,4 miljoen euro. Flevoland zou net als andere provincies minder geld van het Rijk krijgen uit het Provinciefonds. Het vertrek van Leaseplan uit Flevoland zorgde ervoor dat er bijna een kwart minder auto's (ruim 62.000) waren waarover motorrijtuigenbelasting kon worden geheven.

Die situatie is nu veranderd. Het demissionaire kabinet heeft die korting op het Provinciefonds onlangs van tafel gehaald. Ook wordt de provincie gecompenseerd voor de daling van het aantal auto's, waarover belasting kan worden geheven.

5,5 miljoen overschot
Samen met andere effecten slaat het verwachte tekort nu om in een overschot van 5,5 miljoen in 2026.

Ook in 2027 en 2028 is er een overschot op de begroting, al worden die wel elk jaar kleiner. In 2028 gaat het naar verwachting nog maar om 735.000 euro, al is dat bedrag onzeker.

Door het overschot ziet de provincie mogelijkheden om naast haar verplichte taken en uitgaven ook extra uitgaven te doen. Het gaat om 2,4 miljoen volgend jaar, dalend tot 2 miljoen in 2027. Tegelijk houdt de provincie geld achter de hand en let zij scherp op de kosten, omdat het financiële plaatje ook weer kan veranderen.

Er moet in elk geval geld beschikbaar zijn voor het opstellen van de toekomstvisie voor Flevoland voor 2030-2050, het nieuwe landbouwbeleid en voor energieprojecten.

Lelylijn
In de plannen voor 2025 staat dat de provincie volgend jaar en het jaar erna 250.000 euro per jaar wil uittrekken voor de Lelylijn. Het gaat dan om een bijdrage aan een landelijk onderzoek, indien het (nieuwe) kabinet eind dit jaar besluit om door te gaan met de ontwikkeling van de spoorlijn naar Noord-Nederland via Noordoostpolder.

Voor de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek wordt de komende vier jaar 625.000 euro extra per jaar gereserveerd vanwege gestegen kosten.

Voor de versterking van de economie gaat het om 500.000 euro per jaar tot en met 2028. Plus vier miljoen euro voor projecten op het gebied van digitalisering en verduurzaming van het bedrijfsleven. Voor verschillende innovatieregelingen wordt eenmalig drie miljoen euro uitgetrokken.

Ook trekt de provincie de komende twee jaar 250.000 euro per jaar extra uit om agrarisch natuurbeheer voort te zetten. Dit is bovenop de 1,7 miljoen die hieraan nu al per jaar wordt uitgegeven. Voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid met het Rijk en de Europese Unie trekt de provincie twee miljoen euro extra uit, omdat het onwaarschijnlijk is dat sommige partijen zoals het waterschap kunnen bijdragen.

Voortzetting van het cultuurbeleid is de provincie vier jaar lang 200.000 euro per jaar extra waard, plus eenmalig 3,7 miljoen voor cultuureducatie, museale instellingen en het inlopen van achterstanden op cultureel gebied.

Intern gaat er extra geld naar digitalisering bij de provincie. Voor ICT is totaal 860.000 euro extra beschikbaar voor de komende vier jaar. Onontkoombaar is een investering van 1,9 miljoen euro voor de komende vier jaar om alle bestanden en informatie van de provincie veilig op te slaan met cloud-technologie. Hiervoor loopt al een aanbestedingsprocedure.

Geld over in 2023
Over 2023 heeft de provincie 13,1 miljoen euro overgehouden op de begroting. Dat komt onder meer doordat een aantal projecten vertraging opliep, waardoor er minder geld nodig was.

Uit het Provinciefonds kwam er meer geld binnen dan was begroot. Bij elkaar leverde dat een voordeel op van bijna 30 miljoen euro.

Van het uiteindelijke overschot wordt 4 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve om de financiële positie van de provincie te versterken. De rest is beschikbaar voor dit jaar.

Provinciale Staten besluiten eind juni over de Perspectiefnota.

(Dit bericht is 8 mei herzien en aangevuld)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel