Bussen bekogeld: Connexxion stopt met rijden in Kruidenwijk

Almere 12 juni 2016
Bussen Connexxion bekogeld
Steen die gebruikt werd bij bekogeling.
Gemeente laat grind weghalen
Busvervoerbedrijf Connexxion laat geen bussen meer rijden door de Kruidenwijk nadat dit weekeinde drie keer achter elkaar bussen met steentjes zijn bekogeld. Volgens woordvoerder Nicky Jansen is het "door de bedreiging van een groep klootzakken" niet langer verantwoord de lijndienst verder te onderhouden. Connexxion had maandagochtend overleg met de gemeente op het stadhuis. Burgemeester Weerwind heeft al laten weten begrip te hebben voor het besluit van Connexxion om buslijnen te schrappen.

Groep van 30 jongeren
Vrijdag- en zaterdagnacht waren bussen het doelwit van stenen die werden gegooid vanuit een grote groep jongeren. In beide gevallen is volgens Jansen de politie gekomen, maar is niemand aangehouden. Zondagavond werd een busje van de dienst 'Service en Veiligheid' van Connexxion bekogeld. Daarbij zouden 30 tot 40 personen betrokken zijn. De chauffeur van de stadsbus die daarvoor reed, besloot door te rijden. Vier jongeren die in de bus zaten, forceerden een deur en sprongen vervolgens uit de rijdende bus. Jansen weet niet of dit viertal te maken heeft met de groep stenengooiende jongeren.

Stenen
Diverse bronnen melden dat de jongeren gooiden met grind. De gemeente is de kleine zwarte steentjes nu aan het weghalen uit de Kruidenwijk, onder meer uit plantenbakken rond de Lidl aan het Saffraanplein.  

Politie
De groep jongeren is bekend bij de politie. Het gaat om 15- en 16-jarigen uit de Kruidenwijk. Omdat de jongeren niet op heterdaad zijn betrapt tijdens het gooien van stenen kon er volgens de politie niemand aangehouden worden. Agenten surveilleren geregeld in de Kruidenwijk zegt een woordvoerder.  

Reizigers de dupe
Connexxion besloot na het incident zondagavond om de bussen 6, 7 en 153 niet meer door de Kruidenwijk te laten rijden. De haltes Kruidenwijk-Oost en -West zijn tot nader orde geschrapt. Er is sprake van een omleiding. Passagiers in de Kruidenwijk moeten een alternatief zoeken. Veel reizigers kwamen maandagmorgen tevergeefs naar de verschillende bushaltes in de Kruidenwijk. Zij waren nog niet van het besluit van Connexxion op de hoogte.
Politiek
De VVD in de Almeerse gemeenteraad heeft voor de Politieke Markt van komende donderdag een debat aangevraagd. De SP stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil onder meer weten of gemeente en politie voldoende aandacht hebben voor de overlast. De PVV pleit voor het inzetten van stadscommando's.


VNL in de Tweede Kamer wil weten hoe het komt dat het busvervoer in de Kruidenwijk in Almere onveilig is geworden. De partij heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. VNL wil weten waarom de politie niemand heeft opgepakt. Ook wil VNL dat de ministers burgemeester Franc Weerwind van Almere aansporen een zero-tolerance beleid te voeren.

Ook in Haarlem
Niet alleen in Almere zijn bussen doelwit van vandalen, ook in Noord-Holland zijn bussen bekogeld. In Haarlem ging in de nacht van zaterdag op zondag een stoeptegel door een ruit van een regiobus. Daarbij raakte een passagier gewond aan zijn hoofd. Verder werden bussen in Heemskerk, Zaandam en Nieuw-Vennep dit weekeinde met stenen belaagd. 

UPDATE: SINDS MAANDAG 14:45 RIJDEN DE BUSSEN WEER 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer