Nieuw Land Erfgoedcentrum komt tonnen tekort

Lelystad 20 september 2016
Museum vraagt nu meer geld aan haar subsidiepartners.
Het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad sluit dit jaar af met een tekort van enkele tonnen. Dat schrijft directeur Hans Maris in een brief aan Provinciale Staten. Het gevolg hiervan is dat het Erfgoedcentrum meer geld vraagt aan haar subsidiepartners.

Interpellatie
Dit is aanleiding voor de PVV om voor woensdagavond een interpellatiedebat in de Staten aan te vragen. 
Maris stelt dat het tekort meerdere oorzaken heeft. Het museum kampt met tegenvallende bezoekersaantallen. De bijdragen van de subsidiepartners zijn de afgelopen jaren niet verhoogd, terwijl de kosten van het personeel wel zijn gestegen.

Onvermijdelijk
Ook kreeg Nieuw Land te maken met een aantal 'incidentele maar onvermijdelijke kosten'. Omdat de hoogte van deze kosten volgens de directeur nog niet bekend zijn, is de hoogte van het uiteindelijke tekort nog niet exact vast te stellen.
Nieuw Land eindigde in 2015 ook al met een financieel tekort. Toen schoot het Erfgoedcentrum met een ton in de min. 

Niet op orde
Provinciale Staten uit al jaren flinke kritiek op het Erfgoedcentrum, omdat de directie de zaken niet op orde zou hebben. De PVV stelde deze zomer dat de provincie moet stoppen met de jaarlijkse subsidie van zo'n anderhalf miljoen euro. 

Batavialand
Het is de bedoeling dat het Nieuw Land Erfgoedcentrum per 1 januari opgaat in Batavialand. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Bataviawerf, het Erfgoedcentrum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Provinciale Staten zouden hierover volgende maand beslissen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman twijfelde of dit zou lukken, omdat er nog veel moest gebeuren en het bedrijfsplan nog vragen opriep.

Geen reactie
Directeur Hans Maris van Nieuw Land Erfgoedcentrum wil voorafgaand aan het debat geen toelichting op zijn brief geven. Ook gedeputeerde en bestuursvoorzitter van het erfgoedcentrum Michiel Rijsberman wil tot dan geen commentaar geven.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer