Drugskotter Z181 terug in 'thuishaven'

Urk 17 juni 2017
De drugskotter Z181 'Dubbele Senior' ligt in de werkhaven van Urk. Vrijdagavond werd het schip gezien toen het de haven binnenvoer. Aan boord van het vissersschip werd vorige week 300 kilo cocaïne gevonden, vermoedelijk afkomstig van een containerschip. Vier opvarenden, twee Urkers, een Pool en een Montenegrijn werden direct aangehouden. De Urker eigenaar werd even later opgepakt.

De vondst van de harddrugs volgde na een langer lopend onderzoek naar drugstransporten naar Nederland. Het viel op dat de Z181, die officieel onder Belgische vlag vaart, op vrijdagavond vanuit Harlingen uitvoer. Normaal gesproken liggen kotters dan aan de wal.

Het vissersschip werd op volle zee door de Douane en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onderschept. Aan boord werden in een verborgen ruimte de drugs gevonden. De Z181 werd in Den Helder in een marinehaven aan de ketting gelegd. 

Waarom het schip naar Urk is gevaren is niet bekend. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie was niet op de hoogte van de verplaatsing.

De havenmeester van Urk wist te vertellen dat het schip opnieuw verzegeld is en er niemand in kan. Hij baalt er overigens van dat de Z181 in de Urker haven ligt. Drugs en Urk is een gevoelig thema. Het helpt zeker niet dat stempel kwijt te raken als de drugskotter gewoon in het dorp ligt, aldus de havenmeester.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer