Gemeente om tafel met OFW en De Meerpaal voor realisatie MFC

Swifterbant 20 juli 2017
OFW en De Meerpaal zitten weer om tafel voor realisatie MFC
De gemeente gaat zelf een MFC realiseren
De kerken zijn niet bij het plan betrokken
De gemeente Dronten gaat om tafel met Oost Flevoland Woondiensten en De Meerpaal om het MFC in Swifterbant alsnog te ontwikkelen. Er zijn al verkennende gesprekken geweest en volgens de gemeente willen alle partijen er snel met elkaar uitkomen.

Eind vorige maand trokken de kerken en de stichting Oeverwal de stekker uit het MFC in Swifterbant. De renovatie van het huidige gebouw, De Hoeksteen, werd volgens de kerken te duur.

Zelf MFC realiseren
De gemeente is op zoek gegaan naar een andere oplossing en is nu van plan om zelf het MFC realiseren. Op de locatie van voormalig restaurant Het Kombuis moet naast 30 sociale huurwoningen, ruimte voor het MFC komen. Binnen dit plan is geen ruimte voor de kerken. Dat betekent dat kerkcentrum De Hoeksteen niet door de gemeente wordt opgeknapt. 

De Meerpaal en OFW
Voor de nieuwe plannen heeft de gemeente de hulp ingeroepen van De Meerpaal. Die zou het multifunctioneel centrum moeten beheren en exploiteren. Oost Flevoland Woondiensten moet volgens de gemeente de 30 sociale huurwoningen ontwikkelen, realiseren en exploiteren. 

Dat betekent dat de wooncorporatie weer terug aan tafel is, nadat zij zich in 2015 nog terugtrok uit het project. OFW stelde toen dat er geen 30 nieuwe woningen in het dorp nodig waren. 

Na gesprekken met de gemeente zegt directeur Truus Sweringa van OFW dat er nu meer mogelijkheden zijn voor de wooncorporatie. Eerst was er alleen sprake van seniorenwoningen, maar nu zouden de appartementen ook verhuurd mogen worden aan alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Daarnaast is de locatie van Het Kombuis aantrekkelijker voor woningen dan de locatie van kerkcentrum De Hoeksteen. 

De kerken en Dorpsbelangen Swifterbant
De Protestantse Gemeente Swifterbant heeft de hoop nu gevestigd op de gemeenteraad. De kerken zijn uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van kerkcentrum De Hoeksteen. Die gesprekken vinden plaats in september.

Dorpsbelang Swifterbant zegt in een reactie blij te zijn dat Oost Flevoland Woondiensten weer woningen wil gaan bouwen in het dorp. Dorpsbelang heeft nog wel vragen over de ruimte voor verenigingen in het multifunctioneel centrum. Het hoopt dat die vragen door de wethouder worden beantwoord in een gesprek dat ook in september plaatsvindt. 

De gemeenteraad praat op 28 september met het college over het nieuwe plan van het MFC in Swifterbant. De raad moet uiteindelijk groen licht geven voordat het plan kan worden uitgevoerd.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer