Franse stropers beboet voor stelen kuikens

Almere 21 augustus 2017
Zes Franse stropers moeten boetes betalen voor het vangen van grauwe gansjes bij de Oostvaardersplassen. De vijf mannen en een vrouw werden dit voorjaar op heterdaad bij het beschermde natuurgebied betrapt.

Vier mannen die op 22 april tegen de lamp liepen, kregen ieder 2.000 euro boete, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk, opgelegd. Zij hadden 45 grauwe ganzenkuikens gevangen, waarvan er al vier waren overleden. Ze zaten met vijftien soortgenoten in een dichtgeritste tas gepropt. Ook wilden de Fransen 18 ganzeneieren meenemen om ze thuis uit te laten broeden.

De rechter legde daarnaast 1250 euro boete, waarvan 500 euro voorwaardelijk, op aan een 36-jarige Fransman die op 14 mei met zijn vriendin was aangehouden met 17 gevangen grauwe gansjes. De 44-jarige vrouw werd veroordeeld tot 750 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk. 

Volgens de officier van justitie komen er elk voorjaar Franse jagers naar Nederland om grauwe gansjes te vangen. Ze worden in Frankrijk gebruikt als levend lokaas bij de jacht op wilde ganzen. De gevangen vogels worden gekortwiekt in een weiland neergezet waardoor overvliegende ganzen denken dat het er veilig is om te landen.

Geen van de verdachten was maandag bij hun strafzaak aanwezig.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer