Strenger toezicht op politievloggers

Flevoland 15 september 2017
De politie scherpt het social media-beleid voor agenten aan en belooft beter intern toezicht op berichten die op Twitter, Facebook en Youtube door agenten worden geplaatst. Dat meldt de politie naar aanleiding van onderzoek door de dataredactie van KRO-NCRV.
 
De redactie bekeek 149 video’s, onder meer van politievlogger Jan-Willem uit Almere, en ontdekte 28 gevallen waarin te veel persoonsgegevens worden getoond. De gezichten van verdachten en slachtoffers zijn door de politievloggers onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving is wel zichtbaar. Daardoor zijn betrokkenen tot het adres, en dus een persoon herleidbaar. In 18 gevallen heeft de dataredactie het exacte adres achterhaald.
 
Deze resultaten zijn aan de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie voorgelegd. De video’s waarin personen herleidbaar in zijn, worden nu verwijderd of achteraf onherleidbaar gemaakt. De privacyfunctionaris van de eenheid Midden-Nederland bekijkt de beelden van politievlogger Jan-Willem om te beoordelen of volgens de Wet politiegegevens is gehandeld. Privacy-expert Rejo Zenger heeft namens burgerrechten-stichting Freedom Inc. een klacht ingediend bij de politie tegen de vloggende hoofdagent Jan-Willem uit Almere.

Wat is er te zien in zo'n vlog?  
Politievlogger Jan-Willem publiceert sinds 30 mei 2016 een wekelijkse vlog, waarin hij fragmenten toont van zijn werk als agent in Almere. Ruim 130.000 abonnees op YouTube volgen Jan-Willem bij achtervolgingen, aanhoudingen en andere dagelijkse werkzaamheden.
 
Waarom doet de politie dit?
In een reactie op de resultaten verklaart de politie dat voorlichting door onder meer vlogs geen wettelijk vastgelegde politietaak is. ‘Maar we vinden dit wel heel relevant en nuttig. Het kan een preventiedoel hebben, of uitleg geven over situaties waarover we veel vragen krijgen of waarover veel onbegrip is bij het publiek. Het in beeld brengen van het politiewerk is in onze optiek dus zeker van meerwaarde. We hebben ons wel te houden aan het wettelijke kader, omtrent de privacy. Als er beelden zijn verspreid waarop mensen herkenbaar zijn of hun identiteit herleidbaar is, dan moeten we dat aanpassen’, aldus de politie in een schriftelijke verklaring.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer