Gedaanteverandering voor kerk op Schokland

SCHOKLAND • Vr 19 oktober 2018 | 15:07 • Vrijdag 19 oktober 2018 | 15:07

De kerk op het voormalige eiland Schokland ondergaat binnenkort een gedaanteverandering. Het dak van het gebouw wordt namelijk vernieuwd. In plaats van de huidige leien komen er dakpannen op te liggen. Die gaan een stuk langer mee, zo is de gedachte.

Het besluit voor de dakpannen is genomen na overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het pand is dan ook een Rijksmonument.

"Het zal een wat andere aanblik geven, maar het beeld van een pannendak in plaats van lei is zeker niet vreemd voor de kerk op Schokland," schrijft het Museum Schokland op de website.

In het verleden hebben er al eerder dakpannen op het kerkgebouw gelegen. "Uit het bouwbestek uit 1834 blijkt dat aanvankelijk is gekozen voor leien dakbedekking. De pastorie kreeg bij de nieuwbouw geen lei, maar een pannendak. Waarom voor dit verschil is gekozen is niet duidelijk."

Op verschillende oude foto's is vervolgens te zien dat in de periode van ongeveer 1932 tot 1965 dakpannen op het dak liggen. Pas bij de renovatie in 1965 is weer gekozen voor een leien dak. Ook de reden daarvan is onduidelijk. Tijdens de werkzaamheden de komende weken blijven het museum en de kerk geopend voor publiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel