Minister heeft geld over voor ziekenhuiszorg Lelystad

FLEVOLAND • Wo 31 oktober 2018 | 10:17 • Woensdag 31 oktober 2018 | 10:17

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg is bereid om indien nodig financieel bij te springen om de ziekenhuiszorg in Lelystad en omgeving overeind te houden. Dat zei de minister tegen de pers na afloop van het debat over de faillissementen van de MC ziekenhuizen.

Zijn uitspraak is opvallend, omdat in 2013 bij wet is vastgelegd dat de overheid niet langer financieel helpt als ziekenhuizen in de problemen komen. De steun die zijn voorganger Ab Klink in 2008/2009 aan de IJsselmeerziekenhuizen gaf is de laatste keer geweest, zo zei het ministerie vorige week nog. Op wat voor manier de minister geld beschikbaar wil stellen en hoeveel is niet duidelijk.

Basiszorg in Lelystad 'oerbelangrijk'
Bruins noemde het eerder in het debat 'oerbelangrijk' dat er in Lelystad niet alleen basiszorg blijft, maar ook spoedeisende hulp en acute verloskunde. Samen met zorgverzekeraars, overnamekandidaten en de curator moet gekeken worden hoe aan die wens voldaan kan worden. "Ik heb hier tijd voor nodig. Niet jaren, niet maanden, maar enkele weken," zo zei Bruins in de Kamer. Hij gaat zich persoonlijk met de gesprekken bemoeien om de zorg te regelen.

"Er zijn gelukkig allerlei partijen die zich hebben gemeld bij de curator om vormen van zorg over te nemen. Dat klinkt mij nogal abstract in de oren. Maar die curator gaat daar keuzes in maken. En ik zorg dat ik bij die keuze betrokken blijf. Want zorg in Lelystad moet blijven. Niet alleen de basiszorg, ook de spoedeisende hulp, ook acute verloskunde. Daar is de actie op gericht van mijn kant. Tot het eind aan toe."

Opgelucht
Burgemeester Ina Adema van Lelystad is opgelucht na de toezegging van de minister dat er een basisziekenhuis met spoedeisende hulp en verloskunde in Lelystad moet blijven. 'Dit was vandaag het maximaal haalbare', aldus Adema.


De minister wil geen toezeggingen doen over wat er met de vestigingen van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord, Dronten en Urk gaat gebeuren.

Meerderheid wil behoud zorg
Een meerderheid van de Kamer zei een vorm van ziekenhuiszorg in Lelystad te willen houden nu het MC Zuiderzee failliet is. Tweede Kamerlid Arno Rutte van regeringspartij VVD zei dat hij wil dat minister Bruins zich maximaal inspant voor zorg dichtbij. Eerder gaven regeringspartijen CDA en ChristenUnie al aan dat ze het belangrijk vinden dat Lelystad ziekenhuiszorg houdt.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil dat er in Lelystad een basisziekenhuis met acute zorg blijft. Hij wijst op de hoeveelheid ouderen, chronisch zieken en mensen met weinig financiële draagkracht in de regio. Segers is bang dat die mensen zorg gaan mijden als ze verder moeten reizen naar een ziekenhuis. Ook GroenLinks vindt dat het krijgen van zorg niet mag afhangen van de grootte van je portemonnee.

Kees van der Staaij (SGP) pleit ook voor behoud van het ziekenhuis in Lelystad, inclusief spoedeisende hulp en verloskunde. Zowel Segers als Van der Staaij haalde Urk aan als gemeente met het hoogste aantal geboortes, waarvoor goede verloskunde dichtbij belangrijk is.

Kritiek op minister
Bijna de hele Kamer vraagt zich af of minister Bruins niet de touwtjes in handen had kunnen nemen om de "chaos'' rond het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het MC Slotervaart in Amsterdam te voorkomen.

SP, PVV, GroenLinks en DENK verweten de minister dat hij geen regie heeft gehad, toen de ziekenhuizen vorige week failliet gingen. Zij vroegen zich af waarom de minister niet heeft ingegrepen toen in juli er signalen waren dat de MC-ziekenhuizen in financiële nood zaten en MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht van de Inspectie kwamen te staan.

Minister Bruins zei dat hij pas 18 oktober voor het eerst berichten kreeg dat de MC-ziekenhuizen mogelijk uitstel van betaling zouden aanvragen, nadat gesprekken met de zorgverzekeraars waren mislukt. Hij zei graag eerder op de hoogte te zijn geweest om controle te houden, maar de ziekenhuizen gingen 25 oktober onverwacht snel failliet.


De Kamer was vooral kritisch dat Bruins vrijdag de ziekenhuizen een 'stapel stenen' had genoemd en voorbij ging aan de gevolgen die vooral de snelle sluiting van Slotervaart heeft voor patiënten. De minister zei dat hij dit niet zo had moeten zeggen.

Arno Rutte (VVD) en andere partijen willen dat onderzocht wordt wat er mis is gegaan bij de failliete ziekenhuizen en vindt 'dat het nooit meer zo mag gaan.' Bruins wil dat ook en zegde toe ook zelf na te gaan of misbruik van zorggelden bij de MC Groep een rol heeft gespeeld bij de faillissementen. Het is in eerste instantie aan de curatoren van de twee failliete ziekenhuizen om dat na te gaan.

Er werden totaal zestien moties ingediend. PVV en SP dienden het vertrouwen in de minister op, maar een motie hiervoor kreeg onvoldoende steun.
ChristenUnie en CDA spraken zich uit voor behoud van goede tweedelijnszorg met spoedeisende hulp en acute verloskunde, maar toen had minister Bruins zijn toezegging al gedaan.

Op de tribune van de Kamer zat een flinke delegatie vanuit Flevoland, die met de bus uit Lelystad en Dronten was gekomen. Voorafgaand aan het debat kregen Kamerleden een petitie tegen sluiting van de ziekenhuizen overhandigd.

De volledige tekst van minister Bruno Bruins:
"We hebben hier vandaag ongelofelijk veel mensen op de tribune zitten die zeggen: wij willen die zorgvoorziening in Lelystad behouden. Niet alleen een basiszorgvoorziening, we willen ook spoedeisende hulp en acute verloskunde in de stad behouden.

Voorzitter: ik heb hier tijd voor nodig. Niet jaren, niet maanden maar enkele weken. Om te zorgen hoe ik hier met zorgverzekeraars en met de andere partijen kan zekerstellen dat die zorg in Lelystad kan worden behouden. Voorzitter, dat lijkt mij oerbelangrijk.

Hoe dat precies moet worden georganiseerd: dat weet ik niet. Er zijn gelukkig allerlei partijen die zich hebben gemeld bij de curator om vormen van zorg over te nemen. Dat klinkt mij nogal abstract in de oren. Maar die curator gaat daar keuzes in maken.

En ik zorg dat ik bij die keuze betrokken blijf. Want zorg in Lelystad moet blijven. Niet alleen de basiszorg, ook de spoedeisende hulp, ook acute verloskunde. Daar is de actie op gericht van mijn kant. Tot het eind aan toe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel